"D'ale porcului" 2022, concurs intre comune si specialisti din industria carnii

"D'ale porcului" 2022, concurs intre comune si specialisti din industria carnii


Cel putin 13 comune bihorene, dar, in premiera, si echipe de profesionisti din industria carnii si-au anuntat participarea la Festivalul-concurs "D'ale porcului", dedicat preparatelor traditionale, ce va avea loc in 3 si 4 decembrie, in Era Shoping Park din Oradea.

Potrivit unui comunicat al directorului de festival, Nicu Pop, la aceasta a noua editie, deja traditionalul concurs intre comunele din judetul Bihor si invitatele lor (comune infratite), de sambata, va fi completat, duminica, de o competitie similara intre echipe de profesionisti din industria carnii reprezentand judete/orase/comune din tara.

 

Echipele concurente vor fi formate din cel mult sase persoane, capitanul de echipa fiind numit dintre acestea, de regula, asa cum s-a intamplat in anii precedenti, acesta fiind chiar primarul localitatii.

 

Organizatorii vor asigura cu cele necesare spatiile de concurs (mese, lavite, umbrele-pavilion, acces la apa potabila si curent electric, butelii de aragaz etc.), iar concurentii isi vor aduce echipamente, ustensile si ingrediente.

 

Fiecare echipa va primi cate un porc de 100 de kilograme (in carcasa abatorizata), din care concurentii sa pregateasca la fata locului preparate traditionale: toros, carnati si caltabosi, preparate speciale.

 

Comunele bihorene care s-au inscris pana in prezent in concurs sunt Valea lui Mihai, Tulca, Pomezeu, Nojorid, Avram Iancu, Diosig, Santandrei, Dobresti, Rabagani, Rosia, Holod, Cabesti, Girisu de Cris.

 

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse la dispozitie de organizatori, tichete al caror numar va conta, 50%, la clasamentul pe echipe.

 

Preparatele vor fi apreciate de un juriu principal de specialisti, nume "grele" ale gastronomiei romanesti, precum Stefan Bercea, Ciprian Nicolescu, Mircea Groza, Nina Rus s.a., care vor fi pusi in fata unei incercari... inedite, de a degusta si nota produse locale - de sezon, simple si gustoase -, produse care nu prea mai sunt jurizate in competitiile nationale si internationale.

 

La fel ca la editia a VIII-a, palinca va fi jurizata (si) separat, "la secret", de o alta echipa de specialisti.

Se vor acorda premii pentru Cea mai buna tuica/palinca, Cei mai buni carnati, Cei mai buni caltabosi, Cel mai bun toros/Cel mai bun produs specific zonei, Cel mai bun produs special, precum si Premiul de popularitate, Premii speciale si la final, Marele premiu.

 

Echipele de profesionisti care participa la concursul de duminica tot la preparat mancaruri traditionale sunt Grill Fest & Carnexpo (Bucuresti), Bers Nova & Crius, Mircea Groza & Povestile socacitei (Salaj), Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic Mihai Viteazul din Oradea.

 

Programul evenimentului va cuprinde, si la aceasta editie, un targ de produse locale, degustari de palinca, demonstratii de arta culinara cu chefi renumiti, spectacole de muzica populara si dans.

 

Invitat special va fi dansatorul Darius Mabda - castigatorul show-ului tv "Romanii au talent 2022", a carui reprezentatie va fi urmata de un recital al cunoscutului Varu Sandel.

 

Potrivit directorului de festival, aceasta editie a celui mai important festival-concurs de preparare traditionala a porcului din Romania se remarca printr-un parteneriat "de aur" cu compania Comtim, marca autentica 100% romaneasca, din 1967, care va oferi materia prima pentru concurs.

 

Conform sursei, concursul gastronomic va avea loc, in 2023, pentru prima data si in Banat, la Timisoara, in baza unui parteneriat cu Universitatea de Stiintele Vietii "Regele Mihai I".

 

Organizatori sunt Asociatia Culturala D'Art Oradea (detinatoarea marcii inregistrate), in parteneriat cu Asociatia Comunelor din Romania - Filiala Judeteana Bihor, cu sprijinul sponsorilor si al Institutiei Prefectului Bihor, DSVSA, DSP, ISU, IJJ, IPJ Bihor, Primariei Oradea, Crucii Rosii.

 



Poti fi interesat si de