Saturday, Sep 23rd

Last update01:04:05

Te afli aici: Tehnologie Retete Virsli de Hunedoara, promovati la nivel european

banner optim 540x130
 

Virsli de Hunedoara, promovati la nivel european

  • PDF
altVirsli, un preparat culinar din carne de capra sau oaie in amestec cu carne de porc, sunt un produs specific judetelor Hunedoara si Alba, ar putea fi recunoscuti ca ”produs cu indicatie geografica protejata”.
Pentru asta, insa, producatorii de virsli urmeaza sa se asocieze si sa demareze actiunea de recunoastere a produsului.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) recomanda asocierea micilor producatori care sa creeze un produs traditional cu indicatie geografica protejata in vederea dobandirii protectiei comunitare.

Strategia ministerului este aceea de a certifica in fiecare judet cel putin un produs traditional care sa primeasca marca de produs protejat comunitar.

”Virsli sunt considerati cel mai reprezentativ produs pentru judetul Hunedoara si chiar Alba. Conditia este ca producatorii mici si procesatorii din judet sa se asocieze, sa stabileasca o reteta comuna si sa depuna documentatia necesara pentru ca in urmatorii doi ani virsli sa devina un produs cu indicatie geografica protejata”, arata reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara.

Lucru destul de greu de infaptuit, spun micii producatori. ”Reteta este personala la fiecare producator. In Salas (localitate in apropiere de orasul Hateg - n.r.) exista doar doi producatori autorizati. Noi avem si atestat de produs traditional, avem marca inregistrata la OSIM, pe produsele noastre, avem constituita asociatie geografica”, a declarat Neluta Zepa, producator din Salas.

Virsli sunt un preparat culinar din carne de capra sau oaie in amestec cu carne de porc, inveliti intr-o folie naturala protectoare.

Virsli sunt asemanatori crenvurstilor, insa sunt mai subtiri si mai lungi, preparati tot in perechi, afumati si condimentati cu boia si usturoi.

banner agerpress nou 554x80