Eurodeputatii preseaza Comisia sa ii protejeze mai bine pe agricultori

Eurodeputatii preseaza Comisia sa ii protejeze mai bine pe agricultori


Parlamentul European a presat Comisia Europeana sa ii protejeze mai bine pe agricultorii din Uniunea Europeana afectati de volatilitatea preturilor si numeroase crize, transmite AFP.

eurodeputatiParlamentul European a presat Comisia Europeana sa ii protejeze mai bine pe agricultorii din Uniunea Europeana afectati de volatilitatea preturilor si numeroase crize, transmite AFP.
Reuniti in sesiune plenara la Strasbourg, eurodeputatii au adoptat, cu o larga majoritate, un raport prezentat de europarlamentarul francez Anglique Delahaye (PPE) cu privire la instrumentele Politicii Agricole Comune care sa permita o diminuare a volatilitatii preturilor.

Solicitarile vizand o mai buna protejare a agricultorilor in lantul agroalimentar s-au inmultit in ultimele saptamani la nivelul UE, dupa o serie de crize care au lovit diferite sectoare (carnea de porc, laptele, carnea de vita) intr-un moment in care se deruleaza o analiza cu privire la revizuirea Politicii Agricole Comune dupa 2020.

Raportul adoptat de eurodeputati sugereaza o intarire a contractelor intre distribuitori si agricultori.

Astazi exista contracte de distributie in care nu se regasesc decat angajamentele cu privire la ani. Sau in cazul volumelor se vorbeste doar de mai mult sau mai putin de 20% comparativ cu anul precedent, a explicat Anglique Delahaye, care sugereaza ca in contracte sa fie mentionata cantitatea si calitatea ceruta a produselor si chiar si pretul, indiferent daca este vorba de un pret indexat.

De asemenea, europarlamentarii preseaza Comisia sa se doteze cu instrumente mai rapide care sa ii permita sa raspunda la situatiile de urgenta. Va fi nevoie ca la un anumit moment Comisia sa dea o definitie a ceea ce este o criza in sectorul agricol, a subliniat Anglique Delahaye.

Pentru a imbunatati pozitia agricultorului in cadrul lantului agroalimentar, eurodeputatii cer introducerea unui cadru legislativ pentru a lupta impotriva practicilor comerciale incorecte, preluand concluziile consiliului ministrilor europeni ai Agriculturii, care a avut loc la inceputul saptamanii la Bruxelles.



Poti fi interesat si de