Guvernul a alocat suma de 822 milioane de lei in sprijinul agricultorilor

Guvernul a alocat suma de 822 milioane de lei in sprijinul agricultorilor


Guvernul a decis alocarea temporara a sumei de 822 de milioane de lei pentru efectuarea platilor reprezentand prefinantarea cheltuielilor aferente schemelor de plati directe, a masurilor de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a celor de promovare a vinurilor, a masurilor de piata si de interventie in agricultura.

suma agricultoriGuvernul a decis alocarea temporara a sumei de 822 de milioane de lei pentru efectuarea platilor reprezentand prefinantarea cheltuielilor aferente schemelor de plati directe, a masurilor de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte, a celor de promovare a vinurilor, a masurilor de piata si de interventie in agricultura.

Potrivit unui comunicat al Executivului, din aceste fonduri vor fi finalizate platile catre beneficiarii schemelor de plati directe pentru Campania 2015 si vor fi asigurate fondurile pentru 2016 in ce priveste masurile de informare si promovare.
Decontarea platilor se va face de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) prin virament in contul beneficiarilor pana la 30 noiembrie.

Totodata, masura are rolul sa stimuleze gradul de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Guvernul precizeaza ca suma de 822 de milioane de lei se aloca temporar, pana la 31 decembrie, Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, din venituri din privatizare, si va fi rambursata din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Uniunea Europeana.
Conform Executivului, actul normativ se aliniaza legislatiei comunitare in domeniu si vine in sprijinul producatorilor agricoli romani care beneficiaza de aceste scheme de finantare.

Schemele de plati directe care se aplica incepand cu 2015, categoriile de beneficiari ai acestor scheme de plati si conditiile generale de eligibilitate pentru acordarea platilor au fost stabilite in baza OUG 3/2015.

Conform Legii bugetului de stat pe anul 2016 nr. 339/2015, ajutorul financiar este alocat temporar din varsaminte din privatizare inregistrate in contul curent general al Trezoreriei Statului de catre Ministerul Finantelor Publice si vine in completarea unor sume alocate anterior, pentru asigurarea unui necesar de fonduri stabilit la 7,6 miliarde de lei.SaveSave



Poti fi interesat si de