Cooperare in domeniul cercetarii agricole intre Romania si China

Cooperare in domeniul cercetarii agricole intre Romania si China


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit vizita unei delegatii din Republica Populara Chineza condusa de Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului. La intalnire a fost prezent si ambasadorul Chinei la Bucuresti, E.S. Xu Feihong.

delegatie chinezaMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit vizita unei delegatii din Republica Populara Chineza condusa de Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului. La intalnire a fost prezent si ambasadorul Chinei la Bucuresti, E.S. Xu Feihong.
Cele doua parti au avut un schimb de opinii privind consolidarea cooperarii in domeniul cercetarii stiin?ifice din agricultura si dezvoltarea agriculturii urbane. Lin Keqing i-a adresat Romaniei invitatia de a participa la Expozitia Internationala de Horticultura din 2019 de la Beijing.

Din delegatia chineza a facut parte conducerea Academiei de Stiin?e Agricole si Silvice din Beijing, care, la finalul intalnirii, impreuna cu presedintele Academiei de Stiin?e Agricole si Silvice Gheorghe Ionescu-Sisesti (A.S.A.S.), Gheorghe Sin, au semnat un document de colaborare intre ASAS si institutia omoloaga din Beijing.

In interventia sa, ministrul Achim Irimescu a amintit de relatiile indelungate de colaborare intre Romania si Republica Populara Chineza, un accent deosebit fiind pus, pe langa cercetarea in domeniul agricol, pe schimburile agroalimentare comertul exterior - intre cele doua parti.

Ministrul a explicat ca in ultimul an pe piata laptelui si a carnii de porc s-au resimtit efectele reducerii ritmului cresterii economice a Chinei si in contextul mentinerii embargoului impus Uniunii Europene de catre Federatia Rusa.

Din aceasta perspectiva, ne dorim ca poporul chinez sa importe din Romania cat mai multe produse agroalimentare. De aceea, sper, ca pe langa transferul de cunostinte in cercetarea din sectorul agroalimentar, sa reusim sa intensificam comertul agroalimentar si fac apel la colegii nostri veterinari din Romania si China sa accelereze procesul, pentru a permite celor doua parti sa colaboreze mai bine si sa inregistram o crestere a fluxului comercial agricol intre parti. Piata chineza este foarte mare si ne dorim sa ajungem cu o gama cat mai larga de produse agroalimentare si, avand in vedere dezvoltarea avansata pe care a cunoscut-o China, ne dorim ca know-how-ul chinezesc sa vina si in Romania, a subliniat ministrul Achim Irimescu.

La randul sau, Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului, a apreciat ca nevoile celor doua tari Romania si China sunt complementare, ceea ce constituie o buna baza pentru colaborarea agricola. In cadrul intalnirii, oficialii chinezi au venit cu cateva propuneri extinderea colaborarii in domeniul agriculturii si promovarea diversificarii comertului agricol, sprijinirea investitorilor chinezi de a veni in Romania inclusiv in sectorul agricol, in special pentru viticultura, dar si pentru promovarea comertului cu produsele lactate, al fructelor, legumelor etc.

O alta propunere vizeaza stabilirea unor mecanisme regulate de coordonare pentru a valorifica potentialul cooperarii tehnico stiintifice agricole, apreciind ASAS ca o institutie prestigioasa de cercetare in domeniul agricol.



Poti fi interesat si de