ANSVSA, somata sa controleze si alimentele provenite din UE

ANSVSA, somata sa controleze si alimentele provenite din UE


Deputatii din Comisia pentru agricultura au cerut conducerii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa efectueze controale la frontiera si asupra produselor alimentare provenite din tarile Uniunii Europene, nu doar asupra celor din afara spatiului comunitar, in conditiile in care exista suspiciuni legate de calitatea carnii, mierii sau a legumelor si fructelor provenite din aceste tari, anunta Agerpres.

alimente ueDeputatii din Comisia pentru agricultura au cerut conducerii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sa efectueze controale la frontiera si asupra produselor alimentare provenite din tarile Uniunii Europene, nu doar asupra celor din afara spatiului comunitar, in conditiile in care exista suspiciuni legate de calitatea carnii, mierii sau a legumelor si fructelor provenite din aceste tari, anunta Agerpres.

"Exista tot felul de reclamatii ca vin produse proaspete pe care noi le suspectam ca ar fi venit de fapt congelate si pe urma sunt decongelate si vandute drept proaspete in galantarele magazinelor si supermarketurilor. Si, atunci, intrebarea noastra este: 'Nu controlati nimic? Nu controlam, pentru ca la frontiera cu Ungaria si din interiorul UE nu controlam'. Totusi, o saptamana nu poti sa faci ceva? Asa prin sondaj, ne-am hotarat sa luam probe, sa vedem despre ce este vorba... Producatorii de carne de porc au incercat in disperare sa trimita carne fresh in Ungaria si i-au controlat, le-au luat probe si i-au tinut zece zile pana s-a stricat carnea. A doua oara nu au mai venit. Ideea este ca trebuie sa aparam si noi tara, nu numai altii au dreptul si noi, nu!", a punctat presedintele Comisiei pentru agricultura, Nini Sapunaru, la finalul discutiilor.

De asemenea, Sapunaru a propus efectuarea unor supracontroale si schimbarea inspectorilor din Constanta cu "niste baieti din Iasi si veti vedea ce descopera".

"Am spus doar atat: mai schimbati pe cei din Constanta si aduceti niste baieti din Iasi si veti vedea ce descopera. Aici, vorbesc mai precis de coruptie. Experienta pe care o am in acest domeniu imi spune ca e bine din cand in cand sa mai trimiti si pe altii in control. Avem informatii si putem demonstra ca se intampla lucruri. (...) Noi, producatori de miere de albine, spunem ca avem concurenta cu mierea de albine din China. Care miere din China, ca e numai zahar si glucoza, dar verifica cineva?", a intrebat retoric seful Comisiei pentru agricultura.

In aceste context, Sapunaru a afirmat ca ANSVSA trebuie sa se autosesizeze in cazurile in care exista suspiciuni, nu sa astepte sa faca un control in urma unei reclamatii.

"Mai aveti si voi banuieli (inspectorii veterinari - n. r.), nu sa venim noi sa reclamam ca produsul nu este bun. Acesta este rolul vostru. Cand este vorba de bani multi, oamenii sunt coruptibili indiferent cu cat i-ai plati. Din cand in cand, mai trebuie sa mai faci niste supercontroale si sa-i amesteci. Daca vezi ca sta 10 ani de zile langa butoiul cu miere, nu-l mai schimbi din cand in cand, sa mai aduci altul langa el? (...). Deocamdata ii acord (presedintelui ANSVSA - n. r.) prezumtia ca vrea sa faca ceva, pentru ca ceilalti nu au facut nimic. A promis ca se va ocupa de aceasta treaba. El vine intr-un moment dificil si este foarte simplu sa deplasezi niste oameni la frontierele din vest si sa verifici tot ce intra produs animal, doar pentru o saptamana. Nu moare nimeni o saptamana daca facem astfel de controale", a adaugat Nini Sapunaru.

Presedintele ANSVSA, Andrei Butaru, a fost prezent, marti, la sedinta Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, unde au fost discutate mai multe aspecte legate de supravegherea si controlul trasabilitatii produselor de origine animala comercializate in supermarketurile locale.



Poti fi interesat si de