FAO: Risipa de alimente si sprijinirea fermelor de familie

FAO: Risipa de alimente si sprijinirea fermelor de familie


Romania organizeaza, in perioada 29 martie - 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului, cea de-a 29-a Conferinta Regionala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si agricultura (FAO) pentru Europa si Asia Centrala si lucrarile celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru agricultura a FAO, evenimente la care sunt asteptati in jur de 350 de participanti din 55 de tari.

alRomania organizeaza, in perioada 29 martie - 4 aprilie 2014, la Palatul Parlamentului, cea de-a 29-a Conferinta Regionala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si agricultura (FAO) pentru Europa si Asia Centrala si lucrarile celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru agricultura a FAO, evenimente la care sunt asteptati in jur de 350 de participanti din 55 de tari.
Temele centrale ale conferintei sunt axate pe problemele risipei de alimente si ale deseurilor alimentare."Tema principala a conferintei FAO de la Bucuresti va fi legata de risipa de alimente in Europa si Asia Centrala, dar si de spijinirea fermelor de familie, mai ales ca anul 2014 a fost declarat de FAO 'Anul fermelor de familie'. Rolul conferintelor regionale este de a dezbate problemele existente in materie de alimentatie, nutritie si agricultura pentru regiunea respectiva. Rapoartele finale care vor fi aprobate in urma dezbaterilor vor intra in discutie in conferinta globala FAO de la Roma, din anul 2015, care se tine odata la doi ani. In perioada martie - aprilie, se desfasoara toate conferinte regionale pe cele patru regiuni", a declarat, pentru AGERPRES, Teodor Dosa, consilier pentru afaceri europene in Ministerul agriculturii si ofiter guvernamental de legatura pentru FAO.

Conferinta regionala FAO este principalul forum si organism de conducere care convine asupra prioritatilor comune in regiunea mentionata in domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului si dezvoltarii rurale. Aceasta permite ministrilor si reprezentantilor din diferite agentii guvernamentale sa discute si sa decida asupra politicilor care sunt importante pentru toate tarile din Europa si Asia Centrala.
"Asteptam la Bucuresti in jur de 350 de participanti la nivel de ministri ai agriculturii, secretari de stat si viceministri. Cred ca vom avea participarea cea mai consistenta din ultimele 4 - 5 conferinte regionale.Vor participa si organizatiile din interiorul ONU, iar Sfantul Scaun si Ordinul Suveran de Malta vor fi observatori. UE este inclusa ca o organizatie, iar reprezentant va fi comisarul pentru agricultura, Dacian Ciolos", a spus Dosa.

Conferinta de la Bucuresti este structurata pe trei evenimente majore. Primul vizeaza reuniunea ONG-urilor si a societatii civile din 29 - 30 martie 2014, cel de-al doilea este sesiunea Comisiei Europene pentru agricultura a FAO, desfasurata intre 1 si 2 aprilie, iar in cel de-al treilea, conferinta propriu-zisa, programata pentru 2 - 4 aprilie, unde participantii vor dezbate subiectele legate de tema centrala a evenimentului, respectiv risipa de alimente.

"Evenimentul de la Bucuresti incepe cu reuniunea ONG-urilor si a societatii civile, care se desfasoara in 29 - 30 martie si unde peste 40 de ONG-uri din Romania si din statele participante axate pe risipa de alimente si securitate alimentara isi vor exprima punctele lor de vedere, care, ulterior, vor fi discutate la nivel institutional intre ministrii agriculturii prezenti la conferinta FAO. Va urma conferinta Comisiei Europene pentru agricultura a FAO, in zilele de 1 si 2 aprilie, si conferinta propriu - zisa, care incepe pe 2 aprilie si se va incheia pe 4 aprilie. Vor fi si teme ce tin de organizarea FAO, de bucataria interna, respectiv resurse bugetare, reorientare de fonduri etc", a explicat reprezentantul FAO pentru Romania.

Romania inregistreaza in prezent o risipa de alimente de cinci milioane de tone, in timp ce in UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente. Datele statistice arata ca, la nivel global, se irosesc 1,3 miliarde de tone de alimente, ceea ce reprezinta un cost de aproximativ 750 de miliarde de dolari.

Potrivit sursei citate, evenimentul de la Bucuresti este foarte important si pentru promovarea Romaniei din punct de vedere agricol, turistic si cultural, exceptand politicile FAO care se vor stabili pentru regiune.

"Este o reusita ca am obtinut dreptul de a organiza aceasta conferinta la Bucuresti, mai ales ca putem promova Romania nu numai din punct vedere agricol, ci si turistic si cultural, in afara de implicarea noastra la FAO cu experti si programe. De cand suntem membri UE, suntem tara donatoare si incercam sa acordam asistenta altor state la nivel de experti", a aratat Teodor Dosa.
In acest context, Ministerul agriculturii va organiza, in perioada 1 - 3 aprilie, la Palatul Parlamentului, si o expozitie deproduse traditionale romanesti si de artizanat, unde vor participa 30 de producatori romani si cativa din Republica Moldova, iar pe 3 aprilie va avea loc o degustare de vinuri si de produse traditionale. De asemenea, un eveniment conex va fi organizat, impreuna cu Republica Moldova, privind sectorul viti-vinicol.

Pe 4 aprilie, in prima parte a zilei, participantii la conferinta vor efectua o vizita in judetul Calarasi, la trei ferme agricole (ferme de vaci, depozite si silozuri de cereale).
Costurile totale prevazute pentru organizarea unui astfel de eveniment la Bucuresti sunt de doua milioane de lei, insa reprezentantul FAO pentru Romania da asigurari ca aceasta suma nu va fi cheltuita in totalitate.

"Exista o Hotarare de Guvern, care a prevazut doua milioane de lei, cu tot cu TVA, pentru organizarea acestui eveniment la Bucuresti, dar cred ca vom fi mult sub aceasta suma si evenimentul va iesi foarte bine", a subliniat consilierul MADR.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si agricultura (FAO) organizeaza conferintele globale la Roma, unde sunt invitate toate statele membre FAO, iar cele regionale (Asia, Africa, Orientul indepartat si Europa) in diferite locatii pentru care tarile isi depun candidatura.

Romania a mai organizat la Bucuresti, in anul 1976, cea de-a 10-a conferinta regionala FAO, tot pentru Europa si Asia, tara noastra fiind membra FAO din anul 1961.



Poti fi interesat si de