Proiectele care integreaza productia, punctaj mai mare pe noul PNDR

Proiectele care integreaza productia, punctaj mai mare pe noul PNDR


Proiectele care se vor depune pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor avea punctaj suplimentar, daca realizeaza integrarea productiei, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

grauProiectele care se vor depune pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor avea punctaj suplimentar, daca realizeaza integrarea productiei, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.
"Vom introduce in tot ceea ce inseamna PNDR un alt principiu, pentru ca am vazut balanta comerciala, exportam bine, dar exportam materie prima. Exportam animale vii, iar graul este campionul exporturilor. Cred ca avem datoria sa introducem in circuitul de procesare toate aceste produse pe care le obtinem si sa exportam din ce in ce mai mult valoare adaugata, produs finit. Din acest punct de vedere, toate proiectele care se vor depune pe noul PNDR vor avea punctaj suplimentar atunci cand se integreaza productia", a spus Daniel Constantinnla un eveniment de specialitate.

Acesta a precizat ca o astfel de masura, aplicata proiectelor din sectorul vegetal sau zootehnic pe noul PNDR, ii va determina pe fermieri sa nu mai exporte materie prima.

"Aveti o ferma de productie vegetala si vreti sa faceti depozitare sau vreti sa faceti procesare, cu siguranta veti avea punctaj suplimentar in fata celui care face doar procesare fara sa aiba si ferma respectiva. De asemenea, in zootehnie si in toate celelalte zone principiul de integrare a productiei va fi punctat suplimentar astfel incat sa reusim sau sa ii stimulam pe fermieri sa nu mai exporte materie prima ci sa exporte materie prima procesata dupa un lant de productie foarte mare", a explicat ministrul agriculturii.

Romania a exportat, in 2013, produse agroalimentare in valoare totala de peste 5,098 miliarde de euro, cu 1,183 miliarde de euro mai mult fata de anul precedent (plus 30,2%), si a incheiat anul cu un plus de aproape 325 milioane de euro la balanta comerciala pe acest segment, primul excedent din ultimii 20 de ani, potrivit datelor remise de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Importurile de produse agroalimentare au depasit usor valoarea de 4,773 miliarde de euro, consemnand o crestere de 2,4% comparativ cu valoarea inregistrata in anul 2012. Raportat la anul anterior, livrarile intracomunitare s-au majorat cu 10,9%, iar exporturile in tari terte au crescut cu 72,4%.

In acest context, excedentul comercial al schimburilor Romaniei de produse agroalimentare in anul 2013 a fost de 324,9 milioane de euro, in crestere fata de nivelul de 301,1 milioane euro la finele lunii noiembrie 2013 si comparativ cu un deficit de 745,5 milioane euro in anul 2012, precizeaza MADR.
Principalul produs exportat de Romania a fost graul, livrarile externe crescand cu 433,6 milioane de euro fata de valoarea exporturilor de grau din 2012, rezultat al dublarii cantitatii exportate (peste 4,773 milioane de tone).



Poti fi interesat si de