Franta interzice porumbul modificat genetic MON 810

Franta interzice porumbul modificat genetic MON 810


Ministerul francez al Agriculturii a interzis prin hotarare comercializarea, utilizarea si cultivarea porumbului modificat genetic MON 810, produs de grupul american Monsanto, relateaza AFP.

porumbfrantaMinisterul francez al Agriculturii a interzis prin hotarare comercializarea, utilizarea si cultivarea porumbului modificat genetic MON 810, produs de grupul american Monsanto, relateaza AFP.
'Comercializarea, utilizarea si cultivarea de varietati de seminte de porumb provenite din seria de porumb modificat genetic MON 810 (...) sunt interzise pe teritoriul national pana la adoptarea (...) unei decizii definitive' si a unor masuri comunitare, potrivit hotararii aparute in Monitorul Oficial.

O propunere de lege ce interzice cultivarea de porumb transgenic in Franta urmeaza sa fie dezbatuta pe 10 aprilie in Adunarea Nationala /camera inferioara a parlamentului/. Dar Ministerul Agriculturii a considerat ca este o situatie de urgenta 'avand in vedere apropierea inceperii perioadei de semanat' si este necesar sa se stabileasca o interdictie.

Potrivit hotararii, 'principiul precautiei justifica adoptarea de masuri restrictive'. 'Avand in vedere datele stiintifice credibile si rezultatele foarte recente ale cercetarii internationale, cultivarea unor varietati de seminte de porumb MON 810 fara masuri de gestionare adecvate ar prezenta riscuri grave pentru mediu precum si un pericol de raspandire de organisme daunatoare devenite rezistente', se arata in textul hotararii. Statele UE au posibilitatea de a interzice pe teritoriul lor un OGM /organism modificat genetic/ autorizat de catre UE.



Poti fi interesat si de