Constantin: Vor fi mai putine produse traditionale

Constantin: Vor fi mai putine produse traditionale


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca numarul produselor traditionale ce vor fi reinregistrate, conform noii legislatii, va fi mult mai mic fata de cele 4.402 inregistrate pana in prezent la minister, pentru ca "foarte multe poarta denumirea, dar in realitate nu sunt traditionale".

produstraditionalMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, considera ca numarul produselor traditionale ce vor fi reinregistrate, conform noii legislatii, va fi mult mai mic fata de cele 4.402 inregistrate pana in prezent la minister, pentru ca "foarte multe poarta denumirea, dar in realitate nu sunt traditionale".
"Cred ca vor fi mult mai putine produse traditionale, dupa ce se vor reinregistra, pentru ca, astazi, din pacate, foarte multe poarta denumirea, dar in realitate nu sunt traditionale. Toate produsele inregistrate ca fiind traditionale vor trebui sa obtina un nou atestat, in termen de noua luni de la intrarea in vigoare a noii legislatii de atestare a produselor traditionale (11 decembrie 2013 - n.r.). Stiu ca este un efort pentru producatori, dar, prin efortul lor, nu fac altceva decat sa isi protejeze produsele actuale, care sunt cu adevarat traditionale, astfel incat sa nu mai existe o competitie neloiala cu alte produse care vin din alte zone, trec printr-un anumit filtru primar, fara sa fie o operatiune traditionala si sunt denumite ca produse traditionale", a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat ca legislatia in acest sector nu a mai fost modificata din 2004 si din acest motiv a aparut Ordinul comun 724/2013 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care a fost publicat in data de 11 noiembrie 2013 in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare o luna mai tarziu.

"Legislatia nu a mai fost modificata din anul 2004 si avem la ora actuala 4.402 produse traditionale obtinute in mare parte si in sistem industrial, fara limita de cantitate, fara sa fie prevazute controale elaborate din punct de vedere al calitatii si al metodei folosite pentru a obtine un produs traditional. Ordinul a fost aprobat de MADR, ANPC si Ministerul Sanatatii si reglementeaza o serie de disfunctionalitati in elaborarea acestui atestat. In primul rand, a fost definita notiunea de produs traditional, s-a prevazut publicarea pe site-ul MADR a unui Registru National al Produselor Traditionale, au fost introduse prevederi la operatiunile efectuate manual. Toate cele trei institutii vor avea controale periodice pentru a ne asigura ca nu vom avea abateri. Este un nou tip de atestat si o noua sigla cu un nou logo. Practic, produsul care poarta noua eticheta este cu adevarat traditional", a explicat ministrul.

El a inmanat primul atestat dupa noua legislatie lui Dochita Vasile, directorul societatii Adriana Prod din Brasov, pentru 'Painea traditionala Adriana', obtinuta din faina alba de grau, care provine din zona Tara Barsei, drojdie de panificatie, sare iodata, cartofi din zona Brasov si Covasna si apa, procedeul de obtinere fiind traditional, respectiv operatiile de realizare fiind efectuate manual. Produsul din judetul Brasov a fost inregistrat in Registrul national al produselor traditionale.

Atestatele eliberate anterior raman valabile noua luni de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, iar eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, dupa verificarea vechiului caiet de sarcini si a spatiului destinat productiei.

Conform ordinului, capacitatea de productie realizata - raportata pentru un an, respectiv 365 de zile - nu poate depasi cantitatea medie de 150 kg/litri pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 400 kg/litri pe zi total produse traditionale atestate, cu exceptia producerii painii si produselor de panificatie traditionale, care nu pot depasi cantitatea medie de 300 kg pe zi total produs traditional atestat si nu mai mult de 800 kg pe zi total produse traditionale atestate. Cei inregistrati in Registrul National al Produselor Traditionale (RNPT) vor avea pe eticheta un logo de produs traditional. Folosirea logoului national fara respectarea conditiilor prevazute in prezentul ordin se pedepseste conform prevederilor legale in vigoare.

Potrivit datelor MADR, dinamica inregistrarii produselor traditionale in registrul de atestare a crescut semnificativ in ultimii cinci ani, numarul acestora dublandu-se sau chiar triplandu-se in decursul unui an. Daca in 2005 au fost inregistrate la MADR 280 de produse, numai in decursul unui singur an, in 2011, numarul acestora a explodat pana la 1.050, ajungandu-se la un total de 4.400 in prezent. Acest sistem de inregistrare este unul voluntar, netaxabil si nu beneficiaza de protectie nationala sau comunitara. Cele mai multe produse, in numar de 1.474, erau cele din lapte si produse lactate, iar in jur de 1.441 cele din carne si produse din carne.

De asemenea, mai sunt inregistrate produsele de morarit si panificatie, bauturi alcoolice, conserve legume-fructe, peste si produse din peste, miere si grasimi vegetale.



Poti fi interesat si de