Tehnologie romaneasca la Cris-Tim


Daca industria autohtona a carnii este controlata de producatori locali, cand vine vorba de utilaje, lucrurile stau cu totul altfel. Pe piata exista o singura companie romaneasca,Emerson Technik, care se bate de la egal la egal cu firme de renume din afara, cu un produs ai carui parametrii tehnici il recomanda de la sine: celula de fierbere si afumare.

emersonDaca industria autohtona a carnii este controlata de producatori locali, cand vine vorba de utilaje, lucrurile stau cu totul altfel. Pe piata exista o singura companie romaneasca,Emerson Technik, care se bate de la egal la egal cu firme de renume din afara, cu un produs ai carui parametrii tehnici il recomanda de la sine: celula de fierbere si afumare.

Intr-o perioada in care numarul producatorilor romani se reduce pe zi ce trece in tot mai multe industrii, exista si un sector in care produsele autohtone s-au impus in fata marfurilor din afara, reusind sa domine piata. Este vorba de industria de procesare a carnii, detinuta in mare parte de producatori locali, care in loc sa duca profiturile in strainatate au ales sa investeasca in Romania. Un astfel de exemplu este Radu Timis, fondatorul Cris-Tim, liderul pietei interne a mezelurilor, pentru care orice produs care poarta insemnul Made in Romania are o semnificatie aparte, iar daca ii usureaza munca cu atat mai bine.

In urma cu aproape un an, Radu Timis a luat decizia de a achizitiona o celula de fierbere si afumare de la firma Emerson Technik, un utilaj realizat la cele mai inalte standard in domeniu, cu performante tehnologice deosebite. Un salt fabulos, cum spune Radu Timis, numai daca ne gandim ca dupa 1989 toata industria autohtona a constructiilor de masini s-a distrus si nimeni nu a mai avut curaj sa realizeze ceva, ajungandu-se sa se importe absolut totul.

In momentul in care cumperi un produs autohton dai o sansa industriei locale. Nu trebuie sa uitam ca foarte multe companii din Romania au ajuns deja la un nivel de competitivitate, de valoare la fel ca in UE. In termen foarte scurt, am ars multe etape si am reusit sa cream produse extrem de competitive. Asa este si cazul celulei de afumare de la Emerson. Este inca o dovada ca si la noi se pot face lucruri mari, cu romani, tehnologie, gandire si, in primul rand, simtire romaneasca, Sunt convins ca aceste utilaje vor avea success nu doar pe piata locala, ci si pe toate continentele, a declarat Radu Timis.

Dincolo de performantele tehnice ale celulei de fierbere si afumare, fondatorul Cris-Tim recunoaste ca l-a convins si designul utilajului, dar mai ales pretul, foarte bun, mult mai bun comparativ cu cel al echipamentelor aduse de afara.

Daca poti sa cumperi ceva din Romania, la un pret foarte bun si de o calitate similara sau de multe ori peste ce poti sa aduci din Europa, trebuie sa te gandesti de doua ori la decizia pe care o iei si sa vezi in final ca ai mai mult de castigat folosind o inventie romaneasca, forta de munca si capital autohton, sustine Radu Timis. Decizia de achizitie a luat-o dupa ce utilajul a trecut printr-o perioada de proba, convins fiind de parametrii tehnici obtinuti, care i-au inlaturat orice urma de indoiala.

Este o celula cu un design foarte bun, cu materiale chiar mai bune si mai competitive decat au celelalte celule din punct de vedere al calitatii materiei prime folosite. Eu le-am zis celor de la Emerson ca sunt deschis sa incerc celula si sa o aduca de proba, iar daca parametrii sunt la nivelul celor dati de cea mai buna celula pe care o am in fabrica, o cumpar. Ei s-au riscat sa monteze o celula cu sase rame si dupa ce i-am dat drumul mi-am dat seama ca uneori rezultatele sunt chiar si mai bune fata de ale utilajelor pe care le aveam in fabrica, povesteste Radu Timis.

Articolul integral il puteti citi in editia 39 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO



Poti fi interesat si de