Intrarea micilor in legalitate este amanata


DG SANCO a pus in discutie pe agenda Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) proiectul de regulament al Comisiei care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala (anexa II a Regulamentului 1333/2008).

mDG SANCO a pus in discutie pe agenda Comitetului Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatatea Animalelor (SCFCAH) proiectul de regulament al Comisiei care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici in legislatia actuala (anexa II a Regulamentului 1333/2008).
In cadrul reuniunii, Comisia a supus mai intai discutiei proiectul, pentru a decide daca se poate intruni o majoritate calificata (minim 260 voturi din total 352), in vederea inscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agenda. Datorita demersurilor realizate de Romania, o serie de State Membre si-au revizuit pozitiile in sensul sustinerii propunerii legislative.

Cu toate ca nici un Stat Membru nu a avut obiectii la solicitarile Romaniei, unele din aceste State au precizat ca nu pot vota in favoarea propunerii, datorita solicitarilor producatorilor nationali, solicitari care nu au putut fi incluse in prezentul proiect. In esenta, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizati in produse traditionale. In aceasta situatie, Comisia a decis sa nu supuna votului proiectul de regulament, evitand astfel reluarea intregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi).

O urmatoare reuniune pana la care ar trebui sa se clarifice solicitarile Statelor Membre este programata dupa ce noul Parlament European va fi ales, respectiv in luna iulie. Astfel, micii romanesti pot fi in continuare comercializati pe piata interna a UE, cu folosirea aditivilor in discutie.Comercializarea pe piata interna UE nu ar fi practic posibila daca s-ar interpreta stricto-senso legislatia in vigoare.
Totusi, se accepta continuarea comercializarii ca si pana in prezent, avand in vedere ca includerea aditivilor necesari pastei de mici este cuprinsa in propunerea de Regulament, ca SM nu au respins aceasta propunere si ca procedura de adoptare continua (nefiind intrerupta) in conditiile in care discutiile de astazi nu au permis inca adoptarea noului Regulament. Ca urmare, nu este exclusa posibilitatea ca un eventual SM sa nu accepte pe piata sa produsul in cauza.

De asemenea, prin Acordul semnat anul trecut de Asociatia Romana a Carnii cu MADR, Ministerul Sanatatii, ANSVSA si ANPC producatorii romani au convenit ca pana la finalizarea negocierilor producerea si comercializarea micilor sa realizeze doar in Romania.



Poti fi interesat si de