Crescatorii de bovine pot depune cererile de sprijin pana pe 15 iulie

Crescatorii de bovine pot depune cererile de sprijin pana pe 15 iulie


Crescatorii de vaci de lapte si de carne din zone defavorizate mai pot depune cererile de plata aferente anului 2013 pentru obtinerea ajutorului specific pana pe data de 15 iulie 2013, a anuntat, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

cererisprijinCrescatorii de vaci de lapte si de carne din zone defavorizate mai pot depune cererile de plata aferente anului 2013 pentru obtinerea ajutorului specific pana pe data de 15 iulie 2013, a anuntat, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"Potentialii beneficiari pot depune in perioada 10 iunie - 15 iulie 2013 cererile de plata aferente anului 2013 in cadrul 'Schemei de ajutor specific acordat producatorilor de lapte si de carne de vita din zonele defavorizate, finantata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). De acest sprijin comunitar pot beneficia crescatorii de vaci de lapte sau de bivolite de lapte si de taurine din rase de carne sau metisii cu rase de carne", se arata intr-un comunicat al APIA, remis de Agerpres.

Solicitantii trebuie sa depuna o cerere per beneficiar pentru toate exploatatiile detinute (cu cod de exploatatie inregistrat in RNE al ANSVSA), la centrul judetean APIA pe a carui raza teritoriala se afla exploatatia cu cel mai mare numar de animale.

Potrivit APIA, pentru cei care detin vaci de lapte, conditiile specifice vizeaza ca beneficiarii sa fie inregistrati in sistemul de administrare a cotelor de lapte, iar ajutorul specific se poate solicita pentru un numar cuprins intre doua si 15 capete vaci de lapte inclusiv, pe beneficiar. De asemenea, vacile de lapte pentru care se solicita ajutor specific trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni de la data limita de depunere a cererilor (16 iulie 2013 - 15 ianuarie 2014), la adresa exploatatiei/locatiei mentionata in cerere. Ajutorul specific pentru vaci de lapte se acorda anual.
Pentru bivolite de lapte se poate solicita ajutor specific pentru un efectiv de maximum 50 capete pe beneficiar. Acestea trebuie mentinute pe o perioada de retinere de 6 luni de la data limita de depunere a cererilor (16 iulie 2013 - 15 ianuarie 2014) la adresa exploatatiei mentionata in cerere. Ajutorul specific pentru bivolite de lapte se acorda anual.

Pentru taurine din rase de carne se solicita ajutor specific pentru un efectiv total de animale de maxim 90 capete pe beneficiar. Acest ajutor se acorda o singura data pentru categoria de varsta a animalului, pentru tineretul mascul si/sau femele care are varsta de maximum 25 de luni la data iesirii din exploatatie cuprinsa in perioada 01 august a anului calendaristic precedent - 15 iulie a anului in care se solicita ajutorul specific, respectiv maximum 25 de luni la data de 15 iulie a anului in care se solicita ajutorul specific, pentru tineretul existent in exploatatie. De asemenea, sprijinul se acorda anual pentru vaci din rase de carne si pentru vaci metise cu rase de carne si o singura data in viata, pentru taurii din rase de carne din specia taurine.

Nerespectarea conditiilor de eligibilitate mentionate precum si nerespectarea cerintelor legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea si inregistrarea animalelor in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru agricultori in Romania poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati in conformitate cu OMADR nr. 174/2013.



Poti fi interesat si de