Experienta elvetiana pentru fermele din Romania

Experienta elvetiana pentru fermele din Romania


In cadrul campaniei We love meat from Romania, revista de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO a organizat JOI 30 MAI 2013, incepand cu ora 10.00, la ferma KARPATEN MEAT din localitatea Marpod, judetul Sibiu, evenimentul FIRST BEEF DAY OF ROMANIA. Acest eveniment s-a desfasurat sub deviza Karpaten Meat from grass to beef Angus breeding system for Romania .

fermierikmeatIn cadrul campaniei We love meat from Romania, revista de specialitate INDUSTRIA CARNII.RO a organizat JOI 30 MAI 2013, incepand cu ora 10.00, la ferma KARPATEN MEAT din localitatea Marpod, judetul Sibiu, evenimentul FIRST BEEF DAY OF ROMANIA. Acest eveniment s-a desfasurat sub deviza Karpaten Meat from grass to beef Angus breeding system for Romania .

In programul evenimentului au fost incluse atat prezentari de specialitate pentru carnea de vita premium, cat si informatii privind profitabilitatea unei afaceri integrate, axata pe cresterea rasei Angus in Romania. Cele mai interesante momente ale zilei au fost: semnarea actului constitutiv al Asociatiei Aberdeen Angus Romania, vizitarea Karpaten Meat, cea mai mare ferma de crestere a bovinelor Angus din Romania si AngusGRILL - degustare carne de vita bio Angus Made in Romania. Agricultura poate deveni motorul economiei romanesti, iar de acest lucru sunt deja convinsi cei doi investitori elvetieni care au pus bazele unei afaceri de succes in sectorul zootehnic al Romaniei, prin infiintarea fermelor Karpaten Meat.

Dispusi sa impartaseasca din experienta lor, specialistii companiei Karpaten Meat au invitat crescatorii de animale din diferite zone ale tarii, producatorii de carne si investitorii in zootehnie, sa cunoasca modelul elvetian si impreuna sa analizeze noi oportunitati de business pentru fermierii romani. Prima editie a evenimentului FIRST BEEF DAY OF ROMANIA s-a bucurat de atentia a peste 200 de oameni de afaceri romani, multi dintre ei declarandu-se incantati de valoarea informatiilor primite cu aceasta ocazie si poate cel mai important lucru, manifestandu-si intentia de a deveni parteneri Karpaten Meat si de a dezvolta o afacere de crestere a bovinelor Angus, contribuind la sectorul de productie a carnii de vita premium.

Sectorul zootehnic din Romania a trecut si trece in continuare printr-o situatie dificila din cauza cre?terii costurilor de productie, a competitiei generata de importuri, a cresterii preturilor pentru furajele necesare hranei animalelor, cresterea preturilor pentru energie, combustibil si alte utilitati. Samuel Widmer si Stefan Jung sunt cei doi administratori ai companiei Karpaten Meat, care bazandu-se pe multi ani de experienta in domeniul agriculturii, in productia si comercializarea de carne de vita, au intuit potentialul pasunilor pe care le detine Romania si au investit in tara noastra, in productia de carne de vita premium din rasa Angus. Daca pana acum cunoscatorii in materie de carne de vita premium vorbeau doar despre bovinele de carne argentiniene crescute in regiunea Pampas, scopul companiei Karpaten Meat este acela de a face cunoscuta zona Carpatilor ca fiind producatoare de carne de vita de calitate. In acest sens compania isi propune ca pana in anul 2018 sa produca cel pu?in 10.000 carcase de vita de calitate superioara. Evenimentul din 30 mai 2013 are drept scop constientizarea avantajelor pe care le ofera dezvoltarea unei retele de crestere a bovinelor de carne, utilizand hrana ecologica pe pasunile Romaniei, inca neexploatate la adevarata lor valoare. Deficitul de carne de vita in Europa in ultimii ani a fost de 200,000 de tone pe an.

Germania, spre exemplu este al doilea producator de produse din carne in Europa, dar sectorul bovin a trecut printr-o scadere masiva in perioada 1997 - 2008 ajungand de la aproximativ 3,54 milioane de bovine la un efectiv ce se situeaza in jurul cifrei de 1,3 milioane capete. Aceste efective de bovine sunt grupate in 180.000 de ferme din care mai mult de 60% au mai mult de 100 de capete. Conform statisticilor in Romania densitatea bovinelor este de 15 capete pe 100 ha in timp ce in Irlanda de exemplu sunt 137 de capete pe 100 ha.

Scaderea efectivului de animale se datoreaza in principal concurentei din sectorul Bio-Gaz, urmata de reducerea suprafetelor verzi, a terenurilor agricole fiind utilizabile tot mai putine parcele pentru pasunat si nu in ultimul rand desfiin?area fermelor din lipsa de succesori. In paralel, cererea pentru carnea de vita a crescut si este in continua crestere, in conditiile in care deficitul se accentueaza de la an la an. Solutia pentru reducerea deficitului de carne de vita pe piata europena este mutarea productiei in alte tari, asa cum a procedat si Karpaten Meat. Romania este un teritoriu ideal pentru productia de carne de vita, cu o suprafata agricola utila de peste 15 milioane de hectare, din care suprafata totala a pajistilor si a fanetelor atinge aproximativ 5 milioane de hectare, fiind dupa Polonia, cel putin teoretic, al doilea cel mai mare producator de produse agricole din Europa Centrala si de Est.

In Romania, implementarea sistemelor de crestere a raselor de carne este posibila in toate zonele tarii, inclusiv cele montane. In momentul de fata rasa de carne nu este foarte raspandita in Romania, efectivul de animale situandu-se in jurul cifrei de 29 de mii de exemplare, adica nu mai mult de 2,3% din numarul total de exemplare. Cresterea bovinelor de carne in sistem mama vaca alaptanta, sistem extensiv pe pasune este un domeniu nou pentru Romania, care necesita timp pentru cunoastere si transformare.
Cu ocazia intalnirii de la Sibiu, specialistii companiei Karpaten Meat, impreuna cu fermierii romani, au pus bazele infiintarii Asociatiei Aberdeen-Angus Romania, avand baza logistica si informationala la Karpaten Meat. Scopul acestei Asociatii este dezvoltarea agriculturii in Romania, prin prisma celor doua programe de crestere a bovinelor de carne Angus: programul in rasa pura Angus si programul de incrucisare intre taur Angus si Baltata Romaneasca, dar si prin distributia de material seminal Angus de cea mai buna calitate si prin aplicarea sistemului de rascumparare a viteilor. Prezent la eveniment a fost dl. Bernhard Delle, general manager Angus Group, membru fondator alaturi de cei doi administratori ai companiei Karpaten Meat.

Potentialul exista, totul este sa se mobilizeze fermierii in aceasta directie si cu un pic de sustinere atat din partea statului roman cat si din partea fermierilor cu experienta in domeniu, in cativa ani putem popula pasunile din Romania cu bovine de carne. Ne-am indreptat catre rasa Angus si recomandam aceasta rasa de carne in primul rand pentru costurile scazute de crestere si productie dar si datorita faptului ca este o rasa prolifica care produce un vitel pe an avand prima fatare la varsta de doi ani, spre deosebire de alte rase de carne care incep sa produca vitei doar de la trei ani. Astfel se obtine un numar mai mare de vitei intr-un timp mai scurt, crescand veniturile substan?ial. Am dezvoltat anul trecut un nou program de parteneriat ce se refera la conversia fermelor de Baltata Romaneasca in ferme de crestere de vitei prin monta cu taur de reproductie Angus sau prin insamantarea efectivului de Baltata Romaneasca cu material seminal Angus. Acest program reprezinta o optiune buna pentru fermele care vor sa renunte la productia de lapte sau vor sa foloseasca vacile reforma pentru productia de carne.

In cadrul acestui parteneriat oferim cunostiintele noastre despre infiintarea unei ferme de crestere Angus, iar pe de alta parte oferim spre vanzare tauri de reproductie din rasa Angus sau material seminal provenit de la tauri cu genetica de top. Prin contract, rascumparam viteii rezultasi din reproductie in momentul in?arcarii acestora, cu o varsta de minim 6 luni si cu un minim de 200 kg. Acest program se incadreaza intr-un nou model de business, si anume cresterea in sistem de vaci alaptante, o tehnologie simpla si cu costuri mult mai scazute decat in cazul cresterii vacilor de lapte, bovinele ramanand pe pasune pe tot timpul anului, furajandu-se doar cu lapte si cu iarba de pe pasune. Aceasta forma de parteneriat are ca si beneficiu asigurarea unei pie?e de desfacere constante si profitabile si se inscrie impreuna cu programele de parteneriat, la dezvoltarea productiei de carne de vita premium in Romania - este de parere Samuel Widmer, manager general Karpaten Meat.

La evenimentul FIRST BEEF DAY OF ROMANIA au mai fost prezente numeroase oficialitati locale, Subprefectul de Sibiu, dl. Mircea Cretu, reprezentanti ai Consiliului Judetean Sibiu, Camerei Agricole Sibiu, DSV, OARZ, APDRP si APIA. Din partea autoritatilor centrale evenimentul s-a bucurat de prezenta secretarului de stat in cadrul MADR Valentin Soneriu si a directorul general ANARZ Peter Tamas Nagy.



Poti fi interesat si de