OMS le cere fermierilor sa nu mai administreze antibiotice animalelor sanatoase

OMS le cere fermierilor sa nu mai administreze antibiotice animalelor sanatoase


Industria agro-alimentara ar trebui sa inceteze sa mai administreze antibiotice pentru a stimula cresterea si a impiedica imbolnavirea animalelor sanatoase, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizand marti ca aceste practici ar putea afecta imunitatea oamenilor la infectiile rezistente la antibiotice, transmite Reuters.

antibiotice animale omsIndustria agro-alimentara ar trebui sa inceteze sa mai administreze antibiotice pentru a stimula cresterea si a impiedica imbolnavirea animalelor sanatoase, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizand marti ca aceste practici ar putea afecta imunitatea oamenilor la infectiile rezistente la antibiotice, transmite Reuters.


Potrivit OMS, in unele tari aproximativ 80% din consumul total de antibiotice se realizeaza in sectorul cresterii animalelor, fiind utilizate in principal pentru animalele sanatoase pentru a preveni imbolnavirea si a accelera cresterea acestora. Insa aceasta supramedicatie a animalelor creste riscul rezistentei al antibiotice.

"OMS recomanda insistent o reducere generala a utilizarii tuturor tipurilor de antibiotice la animalele folosite la productia de alimente, inclusiv o limitare a acestor antibiotice pentru promovarea cresterii si evitarea bolilor fara diagnostic", se arata intr-un comunicat al OMS.

In noile sale recomandari, OMS apreciaza ca animalele care sunt crescute pentru carnea, laptele sau oualele lor ar trebui tratate cu antibiotice numai daca sunt bolnave sau daca exista o infectie in randul lor. In loc sa administreze antibiotice, fermierii ar trebui sa previna imbolnavirea animalelor prin imbunatatirea igienei si o mai buna utilizare a vaccinurilor.

Potrivit unui studiu publicat marti in The Lancet Planetary Health, limitarea utilizarii antibioticelor la animalele utilizate in productia de alimente a redus bacteriile rezistente la aceste animale cu pana la 39%.

Unele tari au luat deja masuri pentru a reduce utilizarea antibioticelor pentru animalele. Incepand din 2006, Uniunea Europeana a interzis antibioticele utilizate pentru stimularea cresterii animalelor.



Poti fi interesat si de