Bunastarea animala noua initiativa a Comisiei Europene

Bunastarea animala noua initiativa a Comisiei Europene


Vineri 20 octombrie 2017, Uniunea Europeana a Comertului cu Animale si a Meseriilor Carnii (UECBV) a sustinut cea de a 66-a Sesiune a Adunarii Generale anuale la Bucuresti in Romania, tara deschisa comertului, unde ameliorarea productiei primare este importanta nu numai din punct de vedere tehnologic, ci si al volumelor - gratie adeziunii la Uniunea Europeana din anul 2007.

uecbv1Vineri 20 octombrie 2017, Uniunea Europeana a Comertului cu Animale si a Meseriilor Carnii (UECBV) a sustinut cea de a 66-a Sesiune a Adunarii Generale anuale la Bucuresti in Romania, tara deschisa comertului, unde ameliorarea productiei primare este importanta nu numai din punct de vedere tehnologic, ci si al volumelor - gratie adeziunii la Uniunea Europeana din anul 2007.


Asteptarile societatii civile vizavi de problematica Brexit au reprezentat un subiect important al evenimentului.

Asteptam schimbari importante in anii care vor veni spunea Albert Hortmann-Scholten, economist principal al Camerei de agricultura din Landul Niedersachsen, nord-vestul Germaniei- in special in ceea ce priveste bunastarea animalelor, constrangerile legate de mediu, competitivitatea si comportamentul consumatorilor.

Abel Marin Font, profesor emerit in nutritie si stiinte alimentare pe langa Universitatea din Barcelona, a subliniat tendinta schimbarilor in materie de obiceiuri alimentare consumatorii incep a se lasa condusi de multe ori de emotii, pe cand carnea este bine cunoscuta ca fiind elementul de neinlocuit in alimentatie prin prezenta semnificativa a vitaminei B12, a zincului, fierului si continutului in Omega 3.

Ameliorarea bunastarii animale nu solicita initiative noi legislative, ci un efort sustinut pentru aplicarea riguroasa a normelor existente.

Comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a pus accentul in contextul unei societati din ce in ce mai exigente pe importanta unei mai bune aplicari a legislatiei existente si pe o aplicare integrala a angajamentelor anterioare.

Recenta platforma a Uniunii Europene pe bunastare animala este o excelenta ilustrare a stransei colaborari intre sectorul privat, autoritati competente, mediul universitar si ONG-uri.

O apropiere tematica non-legislativa nu inseamna lipsa actiunii ci, dimpotriva! Comisarul European a confirmat rolul liderului executivului comunitar in domeniul bunastarii animale anuntand constituirea sub grupului bunastarea animalelor in timpul transportului.

UECBV s-a angajat sa ramana proactiv si a subscris obiectivului de punere in aplicare de o maniera superioara, prin intermediul initiativelor non-legislative in domeniul bunastarii animalelor, dar in egala masura si in alte domenii, ca de exemplu domeniul igienii carnii.

UECBV a demonstrat angajamentul sau prin oferirea Comisarului European a ghidului UECBV privind igiena in industria carnii a Uniunii Europene (foto atasata). Documentul vizeaza furnizarea unui document util practic, complementar, cu scopul prevenirii contaminarii carnii rosii. Este vorba de un alt exemplu de parteneriat eficient intre sectorul public si cel privat.

Acest ghid - care a necesitat o munca de trei ani, a facut obiectul unei consultari publice in perioada iunie-septembrie 2017. Va fi in curand examinat in cadrul Comitetului Permanent al Uniunii Europene (SCoPAFF).

Comisarul Andriukaitis s-a alaturat initiativei luate in cadrul filierei pentru o mai buna aplicare a acesteia.

Privind Brexitul, Philippe Borremans presedintele UECBV - a indemnat negociatorii sa decida, cat mai rapid cu putinta, dispozitiile tranzitorii vizand sa protejeze sectoarele comunitare. In timp ce sefii de Stat si de guverne evalueaza progresele procedurilor legate de Brexit, industria este pusa in fata unor mari incertitudini. Anul trecut, industria alimentara a Uniunii Europene, care asigura aprovizionarea Regatului Unit, inregistra deja pierderi colosale , superioare cifrei de 500 milioane euro, datorita devalorizarii lirei sterline. Astfel, numeroase state membre au suferit pierderi importante.

In curind, UECBV va difuza un raport asupra Brexitului, intitulat BREXIT- filiera europeana a carnii pe marginea prapastiei.

Acest raport va demonstra ca a venit timpul ca negociatorii sa ia o decizie constructiva - daca UE doreste sa evite o criza mult mai severa ca cea provocata de embargoul politic al Rusiei asupra produselor agricole europene.

In numele membrilor UECBV, Jean-Luc Meriaux, Secretar General.



Poti fi interesat si de