Sprijin financiar pentru fermieri de aproximativ 1,8 miliarde euro

Sprijin financiar pentru fermieri de aproximativ 1,8 miliarde euro


Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, plati pentru ajutoare in agricultura in valoare de circa 1,8 miliarde euro.

vaci guvernGuvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, plati pentru ajutoare in agricultura in valoare de circa 1,8 miliarde euro.


Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba de platile directe in sectorulvegetalcare se acorda pentru anul de cerere 2017, plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorulzootehnicsi schema de sprijin cuplat pentru speciileovine/caprinecare se acorda pentru anul de cerere 2017.

Sursa citata precizeaza ca platile directe in sectorulvegetalsunt: schema de plata unica pe suprafata, in cuantum minim de 97,2452 euro/ha; plata redistributiva - 5 euro/ha pentru primul interval - 1-5 ha inclusiv si 48,3251 euro/ha pentru al doilea interval: peste 5 si pana la 30 ha inclusiv; plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita si plata pentru inverzire - 57,1745 euro/ha; plata pentru tineriifermieri- 24,3113 euro/ha.

Suma totala necesara aplicarii schemelor de plati directe in sectorulvegetaleste de 1,574 miliarde euro, din care 919,14 milioane euro pentru schema de plata unica pe suprafata, 97,07 milioane euro pentru plata redistributiva, 540,4 milioane euro pentru plata pentru inverzire si 18,01 milioane euro pentru tineriifermieri, searata in comunicat.

Cat priveste plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorulzootehnic, Guvernul a stabilit cuantumul acestora pentru anul de plata 2017 astfel: 24,08 milioane euro pentru schema decuplata de productie, speciabovine, in sectorul lapte; 101,2 milioane euro pentru sectorulcarne, speciabovine; 50,78 milioane euro pentru speciileovine/caprine.

Cuantumul acestor ajutoare se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile, respectiv la efectivele debovinesau femeleovine/caprineeligibile, potrivit aceleiasi surse.

Totodata, Executivul a aprobat plafonul de 48,5 milioane euro aferent platii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciileovine/caprinecare se acorda pentru anul de cerere 2017, cuantumul pentru aceasta schema fiind calculat prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Conform comunicatului, incepand cu data de 16 octombrie 2017, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura poate acorda plati in avans in cadrul tuturor schemelor de plati, iar incepand cu data de 1 decembrie 2017, va efectua platile corespunzatoare diferentei intre cuantumul calculat si acordat in avans si plafonul financiar ar fiecarei scheme, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.



Poti fi interesat si de