Noi cazuri de pesta porcina africana in Ucraina, alerta in Satu Mare

Noi cazuri de pesta porcina africana in Ucraina, alerta in Satu Mare


Autoritatile din judetul Satu Mare au intensificat controalele cu privire la respectarea interdictiei de circulatie a porcilor din cauza focarelor de pesta porcina africana inregistrate in Ucraina.

porcine2Autoritatile din judetul Satu Mare au intensificat controalele cu privire la respectarea interdictiei de circulatie a porcilor din cauza focarelor de pesta porcina africana inregistrate in Ucraina.

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuta, a declarat ca au trecut 40 de zile de la depistarea cazului din Balta Blonda, de la periferia municipiului Satu Mare, nefiind depistate noi cazuri, insa, cu toate acestea, perioada de restrictie si supraveghere se prelungeste pana in 15 octombrie.

"In Ucraina au probleme foarte, foarte mari. Sunt sapte cazuri la mistret si patru la porcul domestic, toate confirmate. Vineri am avut o confirmare, la o ferma de porci chiar la granita cu Romania, undeva sub 20 de kilometri de Bercu Nou, o ferma cu 4.500 de porci, au fost eutanasiati. Se pare ca se extinde, e o boala greu controlabila, produsa de un virus extraordinar de rezistent. Ar fi dezastru sa ajunga in Romania si in special la mistret, dar indiferent ce va afecta, vor fi foarte mari pagube economice", a precizat Nicolae Dumuta.

El a subliniat faptul ca in Romania nu au fost descoperite alte cazuri, dar este foarte important ca autoritatile sa monitorizeze atent zonele predispuse si sa analizeze fiecare suspiciune.

Controalele sunt derulate de catre Inspectoratul de Politie Judetean, Politia de Frontiera, Jandarmerie, sub coordonarea unui grup de experti care monitorizeaza boala. Practic, este interzisa miscarea animalelor, dar si a produselor din porc fara origini cunoscute.



Poti fi interesat si de