ACEBOP: Sunt necesare laboratoare pentru analize de genetica moleculara

ACEBOP: Sunt necesare laboratoare pentru analize de genetica moleculara


Mai multe focare de scrapie clasica la oi au fost identificate in tara, insa Romania nu are la ora actuala un laborator pentru genotipizarea berbecilor pentru scrapie, masura care ar creste, in timp, la eradicarea acestei maladii.

scrapiaMai multe focare de scrapie clasica la oi au fost identificate in tara, insa Romania nu are la ora actuala un laborator pentru genotipizarea berbecilor pentru scrapie, masura care ar creste, in timp, la eradicarea acestei maladii.


Sunt crescatori de ovine care importa rase de ovine specializate, fie pentru a fi crescute in rasa pura, fie pentru a le folosi la incrucisare cu rasele autohtone, cu scopul de a produce miei mai performanti. Efective importante s-au adus si din rasele specializate pentru productia de lapte, mai cu seama rasa Sarda din Italia, rasa Lacaune, din Franta, si Ungaria si rasa Awassi, din Israel. Hibrizii obtinuti, atat pentru carne, cat si pentru lapte, au fost mai performanti, justificand economic achizitiile facute. Dar odata cu importurile, prin nerespectarea unor masuri adecvate de profilaxie, a fost introdusa si scrapia, cu o incidenta de pana la 10% in lipsa unor masuri de profilaxie genetica. Singura solutie practica ramane genotipizarea berbecilor si promovarea la reproductie doar a berbecilor cu genotipuri foarte rezistente (grupa I) si rezistenta genetica la scrapie (grupa II). Este absolut necesar sa se infiinteze laboratoare pentru analize de genetica moleculara. Ovinele importate destinate reproducerii trebuie sa fie genotipizate pentru scrapie si achizitionate numai cele ce genotipuri corespunzatoare, explica Mary Pana, presedintele Asociatiei Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) din Romania, intr-un interviu ce va fi publicat in noul numar al revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de