A fost confirmat primul focar de pesta porcina africana in Romania

A fost confirmat primul focar de pesta porcina africana in Romania


Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat, in data de 31 iulie, primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gospodarie, localizata la periferia municipiului Satu Mare.

porci poInstitutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat, in data de 31 iulie, primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gospodarie, localizata la periferia municipiului Satu Mare.


Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare impreuna cu DSVSA Satu Mare au intervenit prompt.

Imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum ?i Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.

Urmeaza sa fie convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in vederea informarii si adoptarii unei Hotarari privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati in controlul bolii, conform Hotararii de Guvern 830/2016, care stabileste Programul National de Control si Planul de Contingenta pentru pesta porcina africana.

In urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane in tara noastra, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

In aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.

Din primele investigatii intreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reiesit suspiciunea ca virusul bolii a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare. Totodata, si alte institutii competente ale statului intreprind verificari in acest sens.
Informatiile obtinute urmeaza a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului in care a aparut boala in tara noastra.

ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judetean, monitorizeaza permanent situatia epidemiologica din Romania, in contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii si pentru eradicarea bolii.
ANSVSA va actualiza informatiile despre focarul de pesta porcina africana, constant, in functie de evolutia bolii.



Poti fi interesat si de