Alerta de gripa porcina la granita Romaniei. Masuri extreme

Alerta de gripa porcina la granita Romaniei. Masuri extreme


Autoritatile din judetul Satu Mare sunt in alerta si monitorizeaza atent sanatatea suinelor, dupa ce in Ucraina, la 20 de km de frontiera cu Romania, a fost confirmat un caz de pesta porcina africana, a anuntat joi, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuta.

porci gripa ucrainaAutoritatile din judetul Satu Mare sunt in alerta si monitorizeaza atent sanatatea suinelor, dupa ce in Ucraina, la 20 de km de frontiera cu Romania, a fost confirmat un caz de pesta porcina africana, a anuntat joi, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuta.


El le-a spus secretarilor de comune din judet, in cadrul unei intalniri, ca judetul Satu Mare este in pragul unei alerte de gradul 1, iar daca se confirma vreun caz, Armata izoleaza localitatea respectiva si specialistii sacrifica toti porcii.

"La aproximativ 20 de km de granita cu Romania, de Satu Mare, a fost confirmat un caz de pesta porcina africana la un mistret mort. Avem o alerta majora. Tot ce inseamna granita cu Ucraina a intrat inr-o monitorizare severa, echipele din cadrul DSVSA sunt pe teren pentru a supraveghea porcii domestici, asociatiile de vanatoare, Romsilva, Politia de Frontiera au fost instiintati, orice cadavru de mistret va fi notificat DSVSA. Riscul de patrundere a pestei porcine in Romania este foarte crescut", a declarat Nicolae Dumuta.

Potrivit acestuia, pesta porcina africana nu afecteaza starea de sanatate a omului, insa omul poate transmite virusul mai departe la animale. Animalele infestate fac febra, isi schimba culoarea pielii si mor, fiind o boala contagioasa.



Poti fi interesat si de