Mielul romanesc, intre pretul mic de acasa si exportul cu restrictii

Mielul romanesc, intre pretul mic de acasa si exportul cu restrictii


In sectorul carnii de miel totul depinde de cerere si oferta.

miel 5In sectorul carnii de miel totul depinde de cerere si oferta.

Orice modificare a pietei, de multe ori neprevazuta, inseamna pierderi semnificative pentru fermierii romani, dar si un dezechilibru in sectorul de crestere a animalelor. In Romania, consumul de carne de ovine este foarte scazut, de numai 2,5 kilograme pe cap de locuitor pe an, fata de tarile din Vest, unde depaseste 20 de kilograme.

In acest an, numarul mieilor sacrificati pentru Sarbatorile Pascale, inclusiv in gospodariile populatiei, a fost de aproximativ 3,2 milioane, aproape la jumatate fata de anii trecuti. Principala cauza pe piata interna o reprezinta reducerea consumului si a resurselor financiare scazute pe care le au romanii la dispozitie.

In privinta pretului carnii de miel, achizitiile din ferme s-au facut in acest an la preturi derizorii, sub costul de productie, in scadere fata de anul 2016. Mielul intre 10 si 18 kilograme s-a achizitionat cu 8-8,5 lei pe kilogram in viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la pretul de 7-7,5 lei/kg.

Exporturile sunt vitale pentru crescatorii de animale, iar pretul depinde in mare masura de contractele externe.

INDUSTRIA CARNII.RO va prezinta o analiza a pietei carnii de miel in Romania intr-un amplu articol publicat in numarul 52 al revistei.



Poti fi interesat si de