Senatorii au adoptat propunerea privind Programul carne de porc

Senatorii au adoptat propunerea privind Programul carne de porc


Plenul Senatului a adoptat cu 103 voturi pentru, doua abtineri si un vot impotriva, propunerea legislativa pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti.

senatoriPlenul Senatului a adoptat cu 103 voturi pentru, doua abtineri si un vot impotriva, propunerea legislativa pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti.


Potrivit senatorului PSD Doina Silistru, care se numara printre initiatori, propunerea are ca obiect instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv implementarea Programului carne de porc din fermele romanesti. Astfel, urmeaza sa se acorde ajutoare destinate depasirii dificultatilor din sector, in sensul dezvoltarii activitatii de crestere a porcinelor si al mentinerii cel putin a nivelului actual de productie.

Programul, care urmeaza sa fie implementat in perioada 2017 - 2020, are alocata suma de 446 de milioane de euro.
In 2017 urmeaza sa fie alocate 86 de milioane de euro de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.

Peste 60% din carnea de porc pe care o mancam in Romania este din import. (...) Este un sector vitregit si a ramas asa probabil si din cauza celor multi ani in urma cand am avut interzis, pe de o parte, exportul chiar al carnii de porc in carcase, neputand vorbi de porcul viu. Schema, asa cum a venit ea in prima faza la noi la comisie, a suferit modificari in sensul in care cei 446 de milioane de euro sunt prinsi in acest moment in lege, cei 86 de milioane pentru anul acesta sunt, de asemenea, prinsi in lege, dar ceea ce este important si nu s-a spus aici este ca exista un amendament in urma caruia aceste sume care nu s-au consumat in acest an vor fi reportate in viitor, a explicat, in timpul dezbaterilor, senatorul PNL Costel Soptica.

Senatul este prima Camera sesizata, for decizional in acest caz fiind Camera Deputatilor.



Poti fi interesat si de