Platile pe masura de bunastare la porc vor fi deblocate

Platile pe masura de bunastare la porc vor fi deblocate


Fermierii afectati anul trecut de suspendarea platilor pe masura de bunastare la porc, in jur de 25 de milioane de euro, vor putea primi sumele aferente incepand de saptamana viitoare, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

plati bunastare porcFermierii afectati anul trecut de suspendarea platilor pe masura de bunastare la porc, in jur de 25 de milioane de euro, vor putea primi sumele aferente incepand de saptamana viitoare, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Au fost suspendate platile pentru 25 de milioane de euro pe masura de bunastare la porc din cauza interpretarilor vizavi de regulile jocului, dar, in urma discutiilor pe care le-am avut in aceste zile cu comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan, si justificarilor pe care le-am adus, am primit confirmarea ca sumele vor fi deblocate. Urmeaza sa primim oficial de la Comisie o scrisoare in acest sens, dar pana atunci noi pregatim ordinul in baza discutiilor avute la Bruxelles, iar incepand de saptamana viitoare, categoric ordinul va fi functional si fermierii isi vor putea primi banii, a precizat ministrul, adaugand ca desi nu stie cifra exacta, poate fi vorba de peste 100 de fermieri aflati in aceasta situatie.

In trimestru III din 2016, au fost suspendate platile pe masura de bunastare la porc pe subpachetul 1 - cresterea cu cel putin 10% a spatiului alocat disponibil fiecarui animal, circa 23 milioane de euro, dar si pe subpachetul 4 privind calitatea apei - corectarea nivelului nitritilor si nitratilor din apa - circa 8 milioane de euro, suma totala fiind de 31 de milioane de euro.

In urma unor decontari care s-au mai obtinut in septembrie 2016, au ramas suspendate platile pentru un ajutor de circa 25 de milioane de euro. In acest context, seful MADR a subliniat ca Romania a obtinut raspunsuri pozitive la toate solicitarile pe care le-a facut Comisiei Europene in cadrul intalnirii avute la inceputul acestei saptamani, la Bruxelles, respectiv pe modificarea unor articole din regulamentul 640 privind sanctiunile pentru supradeclarare, pe includerea suprafetelor cu salcam in zonele de interes ecologic si pentru extinderea suprafetei pentru irigatii.

Platile in favoarea bunastarii animalelor - masura 215 (pachetul - porcine) din PNDR 2007 - 2013 aveau ca obiectiv general imbunatatirea mediului si a spatiului rural prin sustinerea unor standarde superioare de bunastare, iar ca obiectiv specific asigurarea unor standarde superioare de bunastare a animalelor in cadrul fermelor zootehnice prin acoperirea costurilor suplimentare si pierderilor de venituri, precum si imbunatatirea conditiilor de mediu si a bunastarii animalelor datorate angajamentelor asumate, altele decat masurile tehnologice obligatorii.



Poti fi interesat si de