Ajutoare suplimentare pentru crescatorii de porcine

Ajutoare suplimentare pentru crescatorii de porcine


Peste 10.000 de fermieri din sectorul zootehnic ar putea beneficia in 2017 de ajutoare suplimentare daca vor creste si ingrasa purcelusi pentru sacrificare in vederea asigurarii consumului intern, potrivit datelor incluse in capitolul politici agricole si de dezvoltare rurala din Programul de guvernare 2017 - 2020.

porcineePeste 10.000 de fermieri din sectorul zootehnic ar putea beneficia in 2017 de ajutoare suplimentare daca vor creste si ingrasa purcelusi pentru sacrificare in vederea asigurarii consumului intern, potrivit datelor incluse in capitolul politici agricole si de dezvoltare rurala din Programul de guvernare 2017 - 2020.


Carnea de porc este printre primele doua produse incluse in programul de sustinere a produselor deficitare in balanta comerciala a Romaniei.

Programul de sustinere pentru produse deficitare prevede acordarea de sume fixe pe o perioada de 8 ani la doua produse dintre cele mai deficitare in balanta comerciala. Programul incepe in anul 2017, prin selectarea, pe baza datelor statistice a cate doua produse agroalimentare deficitare, iar primele produse sunt tomatele si carnea de porc, se arata in document.

Scopul programului vizeaza reducerea importurilor si asigurarea consumului din productie interna, iar alocarea suplimentara an de an se ridica la 240 de milioane de euro.
Pentru carnea de porc se va acorda suma de 10.000 de euro pentru un efectiv de 200 capete la ingrasat, in conditiile cresterii, ingrasarii, sacrificarii si livrarii cantitatii de 20 de tone de carne de porc, odata cu justificarea productiei si a destinatiei acesteia.

Programul de sustinere pentru produse deficitare se va derula pe durata a 8 ani, cu adaugarea a doua noi produse anual. I?n opinia guvernantilor, beneficiarii acestui program sunt 40.000 de fermieri in cazul tomatelor si 12.000 de fermieri in cazul crescatorilor de porci.

I?n ceea ce priveste programul de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si a acvaculturii, noul Guvern are in vedere infiintarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garantii de stat.

Este vorba despre acordarea de garantii de stat in proportie de 80% din valoarea creditului de productie cu o dobanda de 2% peste dobanda ROBOR la un an si pentru un plafon de maximum 1 milion de euro.

Durata derularii acestui program este de opt ani, iar beneficiari sunt unitatile din agricultura, zootehnie si acvacultura care urmaresc cresterea productiei si calitatii acesteia, destinate pietei interne si externe, adica cel putin 10.000 de societati din agricultura producatoare de produse destinate pietei interne si externe.

Prin acordarea de credite cu garantii de stat vor putea fi executate la timp si in bune conditii lucrarile specifice fiecarui domeniu, determinandu-se o crestere si o garantie a productiei agricole, implicit a fondului de marfa destinat pietei. Numarul de societati si volumul de credite derulate va determina o crestere cu 10% a productiei destinate pietei interne si externe, se precizeaza in document.



Poti fi interesat si de