Comertul cu porci vii in UE a fost deblocat


Fermele comerciale de crestere a porcinelor din tara noastra vor putea exporta animale vii in spatiul intracomunitar incepand cu luna octombrie a acestui an.

porci vii 1Fermele comerciale de crestere a porcinelor din tara noastra vor putea exporta animale vii in spatiul intracomunitar incepand cu luna octombrie a acestui an.
Trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene a fost votata, pe 14 septembrie, in unanimitate in Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, fara a fi cerute garantii suplimentare, a declarat pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Restrictiile vor fi ridicate din momentul publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv in cel mult 15 zile de la aprobare.

In urma schimburilor de informatii si a motivatiei din expunerea delegatiei ANSVSA la reuniunea din 13 14 septembrie 2016 a Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente si Furaje (SCoPAFF), sectiunea Sanatatea si Bunastarea Animalelor, de la Bruxelles, s-a decis ca fermele comerciale de crestere a porcilor din Romania pot face comert intracomunitar si export cu porci vii, se arata in comunicatul emis de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

APCPR saluta aceasta masura, prin care fermele din Romania vor putea sa-si valorifice productia de porci vii si de carne de porc in mod liber si egal cu toti producatorii din statele membre UE.

Este rezultatul unui efort indelungat din partea fermierilor, a medicilor veterinari din sectorul suin, a autoritatilor sanitare veterinare centrale si locale de a respecta conditii de biosecuritate si supraveghere in cresterea si circulatia porcilor in tot sectorul suin, in mod special in fermele comerciale, a aplicarii unor programe personalizate sau la nivel national privind identificarea si circulatia porcilor, biosecuritatea, protectia porcilor in ferme si trasabilitatea carnii de porc, se mai arata in documentul precizat anterior.

Decizia este ca o gura de oxigen pentru acest sector al zootehniei romanesti, intrucat deschiderea pietei UE privind comertul cu porci vii deschide o serie de oportunitati pentru fermierii romani, mai ales in acest context dificil economic.

Felicitam autoritatile statului si deopotriva fermierii care au reusit sa convinga la toate verificarile si la toate prezentarile din acest an ca, in Romania, fermele comerciale de crestere a porcilor isi mentin standarde sanitar veterinare de nivel european, iar supravegherea, monitorizarea si controlul in sectorul carnii de porc este o garantie pentru procesatorii, comerciantii sau consumatorii din orice tara, potrivit aceluiasi document.

Crescatorii de porci din Romania au solicitat in repetate randuri deblocarea comertului cu porcii vii catre Uniunea Europeana in conditiile in care tara noastra este teritoriu liber de pesta porcina clasica de peste opt ani, iar acestia se afla intr-o situatie dificila din cauza crizei generale a sectorului european al carnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai in ultimul an, pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. In decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lantul Alimentar si Sanatate Animala a aprobat includerea Romaniei in anexa III a Deciziei 2008/855, ceea ce permitea unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa iasa pe piata comunitara cu produse din carne provenita din zonele europene oficial libere de pesta porcina clasica.

Ulterior, Romania a solicitat Comisiei Europene, la cererea producatorilor romani, includerea in anexa II a Deciziei 2008/855. Obtinerea acestei decizii a permis si comertul cu carne si produse din carne de porc produse in Romania, deschizand producatorilor romani perspective favorabile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana.

Includerea Romaniei in anexa II a Deciziei 2008/855 a fost esentiala, deoarece astfel s-a putut solicita ulterior inscrierea in Anexa I a Directivei, ceea ce a permis liberalizarea totala, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana.

In Romania, ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Romania avea la finele lunii mai a acestui an aproximativ 4,66 milioane de porci, in scadere cu 1,8% fata de aceeasi data a anului trecut. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci.

Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 50% din importuri.SaveSaveSave



Poti fi interesat si de