ANSVSA face demersuri pentru deblocarea exportului de porci vii

ANSVSA face demersuri pentru deblocarea exportului de porci vii


Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Radu Roatis Chetan, i-a invitat la o intalnire de lucru, pe membrii Consiliului Director ai Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

porci viiPresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Radu Roatis Chetan, i-a invitat la o intalnire de lucru, pe membrii Consiliului Director ai Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).
Tema principala a intalnirii a fost una de permanenta preocupare in ultimii ani, atat pentru ANSVSA, cat si pentru crescatorii de porci, si anume deblocarea pietei Uniunii Europene pentru comertul cu porci vii din Romania.

Reprezentantii APCPR apreciaza ca mentinerea interdictiei impuse tarii noastre pentru comercializarea porcilor vii in statele membre este o masura excesiva si nejustificata, in conditiile in care pesta porcina clasica nu mai evolueaza in Romania din anul 2007. Renuntarea la restrictii trebuie realizata in cel mai scurt timp, avand in vedere rezultatele bune obtinute in ultimii ani, ca urmare a supravegherii sanitare veterinare si a aplicarii masurilor de biosecuritate.

Aplicarea restrictiilor pentru comertul intracomunitar a avut un impact negativ notabil asupra crescatorilor de porci, iar mentinerea acestora determina pierderea unor imporatante oportunitati de piata si conditii inegale, in raport cu fermierii din alte state membre.

In Uniunea Europeana, contextul actual in sectorul cresterii porcinelor, al comercializarii animalelor vii si al produselor din carne porc, este dominat de un mediu concurential puternic, in care un avantaj face diferenta.

Un alt aspect sesizat a fost acela al modului diferit in care sunt controlate produsele din carne de porc produse in Romania in comparatie cu cele produse in statele membre, din punctul de vedere al modalitatii de realizare si al frecventei, ceea ce constituie un dezavantaj pentru producatorii din tara noastra.

Pe baza acestor argumente, fermierii au solicitat, un sprijin urgent si ferm al Autoritatii pentru solutionarea imediata a acestui situatii, care afecteaza din ce in ce mai mult crescatorii de porci din tara noastra.

Ca urmare a discutiilor purtate, participantii la intalnire au agreat urmatoarele forme de colaborare:

  • constituirea de grupuri de lucru comune care sa analizeze legislatia existenta si proiectele de acte normative, pentru simplificarea legislatiei si adaptarea ei la realitate;
  • participarea reprezentantilor APCPR la videoconferintele organizate periodic de ANSVSA cu structurile teritoriale, pentru a analiza impreuna actele normative si pentru a crea un cadru unitar in aplicarea legislatiei la nivel national;
  • organizarea in comun de evenimente si instruiri.
La intalnire au participat din partea ANSVSA presedintele, Radu Roatis Chetan si vicepresedintele, dr. Mihai Ponea. APCPR a fost reprezentata la intalnire de catre doamnele: Tudor Stanca (director executiv APCPR) si Oana Nenu (asistent executiv APCPR) si de catre membri ai Consiliului Director: Badila Costin vicepresedinte APCPR , Scarlat George (membru CD al APCPR), Balaban Adrian (SC Ferme Plus SRL) si Simion Sebastian (SC Smithfield Ferme SRL).



Poti fi interesat si de