Crescatorii de porci din Romania au pierdut intr-un an aprox. 40 de mil euro

Crescatorii de porci din Romania au pierdut intr-un an aprox. 40 de mil euro


Crescatorii de porci din Romania au pierdut intr-un singur an in jur de 40 de milioane de euro din cauza carnii de porc provenite din spatiul comunitar sub pretul de cost al producatorilor romani, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi, la Congresul Viitorul industrei carnii astazi, organizat de publicatia INDUSTRIA CARNII.RO.

crescatori porci romaniaCrescatorii de porci din Romania au pierdut intr-un singur an in jur de 40 de milioane de euro din cauza carnii de porc provenite din spatiul comunitar sub pretul de cost al producatorilor romani, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), Ioan Ladosi, la Congresul Viitorul industrei carnii astazi, organizat de publicatia INDUSTRIA CARNII.RO.

Ne apropiem de un an in care pierdem bani. Pierderea a inceput acum 12 luni, de la 3 - 4 - 5 euro pe un porc livrat, acum s-a ajuns la 20 - 25 euro pe porcul livrat. Daca facem un simplu calcul: la o medie de numai 10 euro pe porc si tinand cont ca anul trecut s-au taiat 4 milioane de porci in Romania ajungem la pierderi, intr-un singur an, de circa 40 de milioane de euro. Sunt situatii in care un producator rezista fie printr-o finantare proprie, fie conexa, daca este integrat sau daca are teren, ceea ce majoritatea crescatorilor de porc romani nu au. Cred ca este mai usori sa vinzi decat sa produci si din pacate aceasta munca a fermierilor nu este platita si rasplatita, a precizat Ladosi.

Acesta a precizat ca producatorii au solicitat ajutorul autoritatilor un sprijin de forta majora deoarece ajutorul de la UE reprezinta doar 0,8 euro pe porc fata de pierderile de 25 de euro pe porc.

Noi am vorbit zi de zi la minister pentru spijinirea sectorului. Masurile de bunastare la carnea de porc au legatura cu calitatea carnii, dar nu cu supravietuirea noastra. Din fermele noastre putem acoperi in prezent cam 60% din piata, dar am putea acoperi insa integral carnea proaspata ce se pune pe piata. Solutia principala prin care sa nu intram in discutii cu UE este un sprijin guvernamental, un sprijin de forta majora. De exemplu, sa existe o acoperire a costurilor pe care noi le facem pe serviciile sanitar veterinare. Chestiuni fiscale care nu tin de Ministerul Agriculturii. De exemplu, autoritatile locale au crescut impozitele 100% de la 1 ianuarie si noi platim impozite duble in contextul in care pierdem de trei ori mai mult. La genul acesta de masuri directe sau fiscale ne gandim", a subliniat Ladosi.

Crescatorii de porci din Romania pot beneficia de aproximativ 2,3 milioane de euro din sprijinul european de 11,1 milioane de euro acordat Romaniei de Comisia Europeana pentru spijinirea sectorului.



Poti fi interesat si de