Romania a eradicat Boala de Newcastle


Autoritatile din Romania au instiintat, pe 4 aprilie, Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor ca Boala de Newcastle a fost eradicata in tara noastra.

boala newcastleAutoritatile din Romania au instiintat, pe 4 aprilie, Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor ca Boala de Newcastle a fost eradicata in tara noastra.
Boala a fost identificata, in noiembrie anul trecut, intr-un card din Bucov, judetul Prahova. Din cele 1.582 de gaini din gospodarie, 510 au murit, iar restul au fost sacrificate.

Potrivit ANSVSA, prin boala de Newcastle, cunoscuta si sub denumirea de pseudopesta aviara sau pesta aviara asiatica, se intelege infectia pasarilor cauzata de paramyxovirusul serotip 1 (APMV-1), avand la puii in varsta de o zi un indice de patogenitate pe cale intracerebrala de sau mai mare de 0,7, sau cand se demonstreaza prezenta multiplelor baze de aminoacizi la situsul de clivare a hemaglutininei.

In conditii naturale virusul afecteaza numeroase specii de pasari, mai sensibile fiind gainile si bibilicile, apoi fazanii, curcile, paunii. Sursa principala de infectie o reprezinta pasarile bolnave care elimina virusul prin toate secretiile si excretiile, inclusiv prin oua care reprezinta astfel transmiterea verticala a virusului.

Pasarile trecute prin boala, ca si cele rezistente natural pot fi purtatoare si eliminatoare de virus, o lunga perioada de timp. Cand apare in efective nevaccinate, boala imbraca un caracter epidemic cu difuzibilitate accentuata in focar si in afara lui, evoluand ca cea mai contagioasa boala a pasarilor. In efectivele neimunizate corespunzator se intalnesc izbucniri endemice cu mortalitate variabila.



Poti fi interesat si de