Cerinte nutritionale ce asigura performante productive la rumegatoare

Cerinte nutritionale ce asigura performante productive la rumegatoare


Un regim alimentar adecvat pentru o crestere si o productie optima trebuie sa includa apa, energie (carbohidrati si grasimi), proteine, minerale, vitamine.

smd1Un regim alimentar adecvat pentru o crestere si o productie optima trebuie sa includa apa, energie (carbohidrati si grasimi), proteine, minerale, vitamine.


In unele conditii poate fi nevoie de substante nutritive suplimentare.

Apa trebuie sa fie disponibila in orice moment, iar ca o cerinta minima, in cazul climei temperate, recomandarile sunt de 3,8 L de apa / zi pentru oi in cazul furajelor uscate in timpul iernii, 5,7 L / zi pentru oi ce alapteaza miei, si 1,9 L / zi pentru mieii la finisare. Pentru o buna productie, toate oile sa fie monitorizate zilnic sub aspectul disponibilitatii apei in toate conditiile meteorologice.

Furajele de proasta calitate, chiar si in abundenta, nu pot furniza suficienta energie care sa fie disponibila pentru intretinere si productie. Energia necesara oilor este mai mare in primele 8-10 saptamani de lactatie. Pentru ca, dupa aceasta perioada scade productia de lapte, iar mieii incep sa consume hrana, cerinta energetica la oaie se reduce.

Cel mai simplu mod de a evalua nivelul de energie in ratie la oaie este acela de a efectua si inregistra stratul de grasime al corpului folosind un sistem obiectiv de notare de 1-5, in care 1 reprezinta extrem de subtire si 5 reprezinta extrem de obezi. Determinarea se face prin palparea zonei de grasime care acopera procesele spinoase si procesele transverse in regiunea lombara.

Cele mai multe oi productive sanatoase vor avea un scor de 2-3,5. Oile cu un scor de 1-2 ar trebui sa fie examinate si hranite astfel incat sa atinga un scor mai mare, in timp ce cele cu un scor > 3,5 ar trebui sa fie hranite mai putin. Schimbarile de dieta ar trebui sa se faca lent si ar trebui sa fie intotdeauna evitata reducerea brusca a consumului total de energie, in special incepand cu perioada de mijloc a gestatiei pana la sfarsitul acesteia.

SMD Animal Food ofera o solutie simpla, ideala pentru a corecta deficientele de nutritie si pentru a asigura performanta productiva a animalului tanar si adult. Gama Vitamolix este recomandata in hrana rumegatoarelor pentru a satisface necesarul energetic si cel de minerale, vitamine si proteine.

Vitamolix Ruminant satisface nevoile nutritionale ale animalelor pe toata perioada anului, imbunatatind semnificativ indicii de productie. Vitamolix ofera:

Nivel ridicat de energie ?i continut de nutrienti: ce provin din melasa de sfecla, ulei vegetal si din proteine.Vitamolix asigura aportul energetic la animale si contribuie la cresterea consumului de furaje uscate. In acest fel, se produce o cre?tere a activitatii microflorei ruminale cu 15%. Aceasta conduce la o imbunatatire a digestiei cu peste 25%. Aceasta are ca rezultat cresterea productivitatii.
Nivel ridicat de proteine Bio-disponibile
Cantitatea de cenusa bruta foarte mica (in jur de 25-30%) : Vitamolix contine doar 25%, cenusa bruta, astfel incat, toate celelalte componente sunt materiale digerabile organice.
Continut de vitamine, minerale chelatizate (organice)



Poti fi interesat si de