Manastireanu: Romania are 50% sanse sa fie declarata tara libera de pesta porcina clasica

Manastireanu: Romania are 50% sanse sa fie declarata tara libera de pesta porcina clasica


Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, sustine ca Romania are 50% sanse sa fie declarata tara libera de pesta porcina clasica.

manastireanu-seminar1Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, sustine ca Romania are 50% sanse sa fie declarata tara libera de pesta porcina clasica.


O eventuala decizie in acest sens ar putea fi luata insa abia dupa ce va fi prezentat raportul misiunii de evaluare a expertilor UE, DG SANCO FVO (Food and Veterinary Office n.r), desfasurata in luna noiembrie.

Vladimir Manastireanu a raspuns astfel unei intrebari adresate de presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc, Ioan Ladosi, in cadrul Seminarului Integrat organizat de revista INDUSTRIA CARNII.RO.

Eu zic ca suntem la 50-50% sanse. De ce spun asa ceva? In pregatirea misiunii, noi am avut anumite asteptari de la echipa de experti care a venit de la comisie; pe parcursul misiunii, expertii au hotarat sa fie mult mai duri si mai drastici in evaluare si au schimbat din mers programul pe care noi l-am propus. Vreau ca decizia pe care o va lua Comisia sa fie o decizie corecta si nu bazata doar pe simplul fapt ca noi ne dorim acest lucru. Noi ca autoritate am facut efortul sa dovedim ca supraveghem foarte bine aceasta boala in tara noastra, insa sunt si alte aspecte tehnice pe care ei le iau in considerare, legate de gospodariile populatiei, de miscarea animalelor si multe alte aspecte care au intrat in evaluarea Comisiei Europene, a declarat presedintele ANSVSA.

El a precizat ca spera ca Romania sa reuseasca sa fie declarata tara libera de pesta porcina clasica inaintea Bulgariei.

In functie de raport pot sa va spun daca sansele noastre cresc sau scad. Eu imi doresc foarte mult, mi-am propus acest lucru, ca si criteriu de performanta, sa reusim inaintea bulgarilor. Nu suntem in competitie cu bulgarii si nici cu nimeni, suntem in competitie cu noi ca si servicii veterinare. Imi doresc foarte mult sa reusim acest lucru pentru ca este un pas foarte important pentru industrie si pentru noi ca tara, a precizat Vladimir Manastireanu.

Romania a alocat pentru eradicarea pestei porcine clasice peste sapte milioane de euro din 2007 si pana in prezent, potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice. Restrictia a fost ridicata la data de 1 ianuarie 2014 la carne si produse procesate din carne de porc pentru toate fermele din tara, insa a fost mentinuta la porcii vii. Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis (vest), la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci.



Poti fi interesat si de