Masuri de prevenire a aparitiei gripei aviare in Romania

Masuri de prevenire a aparitiei gripei aviare in Romania


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat toate masurile si restrictiile care se impun pentru a feri Romania de un nou episod de gripa aviara, a declarat Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA, la seminarul organizat de revista Industria Carnii.ro.

aviara1Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a luat toate masurile si restrictiile care se impun pentru a feri Romania de un nou episod de gripa aviara, a declarat Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA, la seminarul organizat de revista Industria Carnii.ro.


"Am trimis o nota de servciu catre toate directiile veterinare cu toate masurile si restrictiile care se impun pentru a feri Romania de un nou episod de gripa aviara. Vrem sa evitam ca astfel de produse, carne si pasari vii, sa ajunga in tara noastra din tarile unde a fost diagnosticat virusul, mai ales ca stim cat de mari au fost pierderile economice in episodul de gripa aviara cu care ne-am confruntat in anii trecuti. Am fost informati de saptamana trecuta de evolutia unor focare gripa aviara in Germania, Olanda si Marea Britanie si am dispus intensificarea la nivel national a monitorizarii starii de sanatate a pasarilor, precum si a controalelor privind aplicarea cerintelor de biosecuritate in fermele de pasari", a spus Manastireanu.

ANSVSA aplica toate aceste masuri preventive de fiecare data cand este informata de catre Comisia Europeana, prin sistemul de alerta pentru bolile animalelor, de confirmarea unor noi focare de boala.

In acest an, Romania a importat pasari vii din cele trei tari in care s-a confirmat virusul gripei aviare. Astfel, din Germania au venit 58 de transporturi de pasari, respectiv 38 transporturi cu 1.951.813 gaini si 20 transporturi cu 207.310 pui de curca, din Olanda - un transport de pasari cu 120.060 gaini, iar din Anglia, tot un transport de pasari cu 7.904 gaini.

Potrivit datelor ANSVSA, comertul intracomunitar cu pasari vii provenite din tarile membre ale Uniunii Europene in care evolueaza sporadic gripa aviara, de inalta sau joasa patogenitate, se poate derula, neexistand bariere nejustificate in calea comertului.

In urma supravegherii si a regionalizarii tarilor in cauza, se transmit aceste informatii Comisiei Europene, care emite masuri de protectie referitoare la gripa aviara inalt patogena, de diverse subtipuri, prin legislatie specifica.



Poti fi interesat si de