MADR: Productia zootehnica a reprezentat 36,7% din valoarea productiei agricole, in 2013

MADR: Productia zootehnica a reprezentat 36,7% din valoarea productiei agricole, in 2013


Productia zootehnica a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totala a productiei agricole, fiind un sector important in industria alimentara romaneasca, a declarat, miercuri, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la seminarul organizat de revista Industria Carnii.ro.

vaci222Productia zootehnica a totalizat anul trecut peste 25 de miliarde de lei, respectiv 36,7% din valoarea totala a productiei agricole, fiind un sector important in industria alimentara romaneasca, a declarat, miercuri, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), la seminarul organizat de revista Industria Carnii.ro.
"Industria alimentara este un sector important in conditiile in care aduce profit si plus valoare la nivel national. Sectorul de zootehnie a fost in 2013 de peste 25 de miliarde de lei, adica 36,7% din valoarea productiei agricole. Efectivele de animale au crescut in perioada 2011-2013 cu 7% la porcine, 12% la bovine si cu 3% la pasari, in timp ce productia de carne s-a majorat cu 12,5% la vita, cu 7% la porc si cu 12,6% la pasare", a spus Morarescu.

Datele prezentate de directorul MADR arata ca exportul de carne in perioada mentionata a cunoscut o crestere cu 600% la carnea de porc, pana la 24.000 de tone, cu 14% la bovine (39.000 de tone) si un plus de 11% la carnea de pasare (65.000 de tone). Comertul cu carne de porc refrigerata s-a cifrat, pana la 1 iulie 2014, la 80.000 de tone, fiind in valoare de 145 de milioane de euro, iar exportul reprezinta 30.000 tone, in valoare de 70 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate, in perioada 2011-2013, a crescut si consumul de carne in Romania, pentru carnea de vita inregistrandu-se un consum de 4,9 kg/locuitor/an, de la 3,9 kg anterior, iar la carne de porc, de la 30,1 la 31 kg/locuitor/an.
Morarescu a subliniat ca in perioada urmatoare Ministerul Agriculturii isi propune sa reduca TVA la carne si preparate din carne in conditiile in care evaziunea fiscala atinge 450 de milioane de euro pe an.

"Evaziunea fiscala in sectorul carnii a ajuns la 450 de milioane de euro pe an, conform datelor Pro Agro, iar bugetul statului incaseaza din TVA circa 400 de milioane de euro. Rata ridicata a TVA conduce astfel la sustragerea unor operatori economici din sector de la plata TVA, cu repercusiuni grave asupra incasarilor bugetare. Dupa succesul inregistrat de reducerea TVA la paine, Ministerul Agriculturii isi propune in perioada urmatoare sa reduca TVA la carne si preparate din carne", a subliniat reprezentantul MADR.

Nu in ultimul rand, Morarescu a aratat ca MADR a prins mai multe masuri in noul Program National de Dezvoltare Rurala, care vizeaza dezvoltarea industriei alimentare si, implicit, a sectorului de carne si preparate din carne, in conditiile in care aportul acestei industrii la PIB a fost de 6,2% in anul 2012.

"In anul 2012, agricultura Romaniei a adus 12% la PIB, din care industria alimentara a reprezentat 6,2%. Din acest procent, carnea si produsele din carne au fost de 65%. Este un domeniu de perspectiva si de aceea in noul PNDR au fost prinse o serie de masuri vizavi de dezvoltarea unitatilor de procesare in asa fel incat Romania, pe viitor, sa nu mai fie un exportator de materie prima si de subventii ci un procesator, ca sa putem vorbi de plus valoare si de o imagine si o promovare mult mai buna a produselor romanesti in UE si in lume. MADR are o mare deschidere pentru aceste domeniu ca sa fie mult mai bine sustinut, consolidat si structurat pe domenii de activitate", a mai spus directorul MADR.



Poti fi interesat si de