ANSVSA va primi saptamana viitoare protocoalele de colaborare cu Iordania pentru exportul de ovine vii

ANSVSA va primi saptamana viitoare protocoalele de colaborare cu Iordania pentru exportul de ovine vii


Autoritatile vor primi saptamana viitoare protocoalele tehnice de colaborare si de intelegere cu Iordania prin care va putea fi reluat comertul cu ovine vii in aceasta tara, a declarat, miercuri, Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), la seminarul organizat de revista INDUSTRIA CARNII.RO.

manastireanu ansvsaAutoritatile vor primi saptamana viitoare protocoalele tehnice de colaborare si de intelegere cu Iordania prin care va putea fi reluat comertul cu ovine vii in aceasta tara, a declarat, miercuri, Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), la seminarul organizat de revista INDUSTRIA CARNII.RO.
"La finele acestei saptamani sau cel tarziu saptamana viitoare vom putea primi protocoalele tehnice de colaborare si de intelegere cu Iordania, ceea ce ne va permite sa stabilim anumite criterii prin care vom putea relua comertul cu ovine vii in aceasta tara. Noi reprezentam al doilea mare exportator de ovine catre Iordania si putem vorbi de pierderi importante pentru crescatorii de animale in conditiile in care s-au blocat exporturile (din cauza 'bluetongue' boala limbii albastre n.r.). Cel putin pe Iordania, exportul de ovine vii al Romaniei se ridica la 100 de milioane de dolari si numai din acest punct de vedere vorbim de o pierdere insemnata pentru crescatorii de animale", a spus Manastireanu.

Acesta a precizat ca Egiptul si Iordania sunt tari importante de export pentru Romania mai ales pe zona de ovine vii si a carnii de ovine.

"Egiptul si Iordania sunt o piata interesanta pentru ca nu exista o piata de carne de ovine foarte bine conturata. Am fost acolo si am discutat cu firme exportatoare si cu reprezentatii sectorului veterinar si cred ca avem o nisa interesanta pe zona carnii de ovine", a mai spus Manastireanu.
In ceea ce priveste demersurile Romaniei catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala (OIE) pentru a fi declarata tara libera de 'bluetongue', seful ANSVSA a spus ca deocamdata nu sunt indeplinite toate conditiile pentru ca "temperatura de afara nu ne ajuta".

"O sa cerem la OIE declararea Romaniei drept tara libera de 'bluetongue' pe perioada sezonului rece, in momentul in care se indeplinesc toate conditiile, dar deocamdata temperatura nu ne ajuta. In perioada urmatoare trebuie sa avem temperaturi scazute timp de 17 zile, trei nopti sa avem temperaturi sub zero grade Celsius si sa nu mai existe insecte active. Dupa aceste supravegheri vom face comunicarea catre OIE", a subliniat presedintele ANSVSA.

Acesta a precizat ca joi, 20 noiembrie, va avea loc Consiliul Consultativ la nivelul ANSVSA, la care vor participa reprezentantii tuturor crescatorilor de animale si unde se va discuta si analiza strategia pentru 2015 in acest sector, inclusiv vaccinarea animalelor impotriva 'bolii limbii albastre' incepand cu anul 2015.

"Boala limbii albastre" a debutat initial in tarile din jur, in iunie in Grecia, in iulie in Bulgaria, iar in august a aparut in Turcia si in Romania, pe 22 august 2014 fiind diagnosticat primul caz in Romania, in judetul Buzau.

Aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.

La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anuntat ca a interzis importurile de ovine si bovine din Romania, iar ulterior si Libia, Siria si Israel au suspendat exportul de bovine si ovine din Romania din cauza evolutiei acestei boli. Romania este al doilea mare exportator de carne catre Iordania, dupa Australia, regatul iordanian importand anual din Romania intre 300.000 si 400.000 de ovine si bovine.



Poti fi interesat si de