Romovis: Asteptam ca platile pentru achizitia de berbecuti sa se faca din decembrie

Romovis: Asteptam ca platile pentru achizitia de berbecuti sa se faca din decembrie


Crescatorii de ovine din Romania considera binevenita masura privind subventionarea achizitiei de berbecuti cu 50%, in conditiile in care sectorul nu a mai beneficiat de un astfel de sprijin in ultimii 5-6 ani, si spera ca ea va fi continuata si in anul 2015.

berbecutzi1Crescatorii de ovine din Romania considera binevenita masura privind subventionarea achizitiei de berbecuti cu 50%, in conditiile in care sectorul nu a mai beneficiat de un astfel de sprijin in ultimii 5-6 ani, si spera ca ea va fi continuata si in anul 2015.


"Noi nu am beneficiat de 5-6 ani de un astfel de ajutor prin care reusim sa achizitionam berbeci care vor imbunatati calitatea ovinelor pe care le avem. Am depus dosare pentru 5.239 de berbeci si asteptam ca platile sa se faca la inceputul lunii decembrie. Azi am incercat sa clarificam neregulile aparute pe certificatele de producator pentru ca din 3 noiembrie nu mai sunt valabile cele vechi", a declarat, miercuri, presedintele Federatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania "Romovis", Ioan Campeanu, la finalul discutiilor de la Ministerul Agriculturii.

Prin acest program au putut fi cumparate doar animale performante, "cu pedigree", inscrise in registrul genealogic, din rasele Turcana, Merinos, Tigaie.

"In acest program au fost cuprinse doar animale cu certificat de origine, luate in control de multi ani. Sunt animale perfomante urmarite de specialist si fiecare rasa este in registru genealogic. Este vorba de rase romanesti, Turcana, Merinos, Tigaie sau rase de carne specializate aduse din import. Unele exemplare costa 4.000 - 5.000 de lei, insa statul ofera 2.500 de lei, restul fiind suportat de beneficiar. Cele mai multe cereri au venit din Ardeal pentru rasa Turcana, din Constanta pentru Merinos, dar au fost cereri si pentru oaia cu cap de negru din Teleorman", a adaugat presedintele Romovis.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca sumele solicitate au fost cu 10,7 milioane mai mari decat fondurile prevazute, insa exista posibilitatea ca sumele sa fie suplimentate.

"Exista posibilitatea ca dupa data de 21 noiembrie, data pana la care vom primi cereri pe despagubiri pentru cei care au suferit din cauza inundatiilor, sa vedem daca suma ramasa, pentru ca acolo ajutorul este mai mare, de 53 de milioane de lei, sa o realocam catre crescatorii de animale", a adaugat seful MADR.

Solicitarile pe aceasta masura la bovine au fost pentru 1.740 de capete, in valoare de 8,7 milioane lei, iar la berbecuti de 5.239 de capete, cu o valoare de 12,6 milioane de lei.

Potrivit unei Hotarari aprobate de Guvern in luna octombrie, producatorii agricoli pot primi pana la 15.000 de euro pe beneficiar, fonduri pentru achizitionarea de berbeci din rase specializate, cel mult 2.500 lei/cap, si maximum 5.000 lei/cap pentru juninci, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de