Manastireanu (ANSVSA): Vom face demersuri ca Romania sa fie declarata libera de 'bluetongue' pe perioada sezonului rece

Manastireanu (ANSVSA): Vom face demersuri ca Romania sa fie declarata libera de 'bluetongue' pe perioada sezonului rece


Autoritatile veterinare vor face demersuri catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala (OIE) pentru declararea Romaniei ca tara libera de"bluetongue" (boala limbii albastre) pe perioada sezonului rece, ceea ce ar permite reluarea exporturilor de animale vii catre tarile arabe, a declarat pentru Agerpres Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

manastireanu 11Autoritatile veterinare vor face demersuri catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala (OIE) pentru declararea Romaniei ca tara libera de"bluetongue" (boala limbii albastre) pe perioada sezonului rece, ceea ce ar permite reluarea exporturilor de animale vii catre tarile arabe, a declarat pentru Agerpres Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).


"Vom face demersurile catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala ca sa fim declarati tara libera de "bluetongue" pe perioada sezonului rece pentru ca este o perioada in care insectele care transmit virusul nu mai au activitate si nici animalele nu mai sunt purtatoare de virus. Din punctul nostru de vedere, in aceste conditii, se poate face export de animale vii catre tarile arabe, atat de ovine cat si de bovine, dar trebuie sa vedem in primul rand cum reactioneaza OIE la solicitarea noastra", a precizat Manastireanu.

In privinta exporturilor, seful ANSVSA a subliniat ca au fost mai multe discutii cu autoritatile iordaniene, "pe mai multe paliere", iar interesul lor de a redeschide comertul cu animale vii "este foarte mare", mai ales ca Romania era unul dintre cei mai importati furnizori de ovine pe piata locala.

"In Iordania au fost intalniri pe mai multe paliere, pe de o parte cu reprezentantii Comisiei de Agricultura din Parlamentul Iordanian, cu cei ai Camerei de Comert, dar si cu omologii veterinari si cu cei de la Ministerul Agriculturii. Interesul autoritatilor iordaniene pentru redeschiderea comertului este foarte mare, pentru ca Romania era a doua tara care furniza ovine vii in aceasta tara, animalele fiind foarte apreciate din punct de vedere al calitati si al gustului carnii. (...) Vom gasi varianta cea mai buna ca sa reluam comertul cu animale vii. Chiar mai mult, o sa lansam o invitatie omologilor veterinari iordanieni sa vina in Romania sa vada ca sistemul nostru de supraveghere si testele de laborator care se pot face aici pot sa certifice ca din tara noastra circulatia animalelor catre tarile terte se face conform regulamentelor europene si legislatiei veterinare in vigoare. Noi vrem sa aducem delegatia iordaniana in Romania cat mai repede, daca nu se poate in luna noiembrie, cel putin in luna decembrie", a adaugat presedintele ANSVSA.

In ceea ce priveste vaccinarea animalelor impotriva 'bolii limbii albastre', incepand cu anul 2015, Manastireanu a precizat ca strategia in acest sector va fi discutata si analizata in Consiliul Consultativ organizat saptamana viitoare de ANSVSA toti crescatorii de rumegatoare (ovine, caprine si taurine) din Romania.

"Aceasta strategie de vaccinare a tuturor animalelor din Romania receptive la boala, incepand cu anul 2015, implica un efort financiar foarte mare pentru Autoritate si de aceea trebuie discutat si analizat modul in care aplicam aceasta strategie. (...) Noi vrem sa discutam saptamana viitoare in Consiliul Consultativ toate aceste aspecte cu toti crescatorii de animale si daca este nevoie sa mai avem si un Consiliu Stiintific", a adaugat seful ANSVSA.

Crescatorii romani de animale afirma ca pagubele inregistrate pana in prezent din cauza suspendarii exporturilor de bovine si ovine in tarile arabe odata cu aparitia 'bolii limbii albastre' se ridica la aproape 150 de milioane de euro, iar aceste restrictii de export s-ar putea extinde pe o perioada de cel putin doi ani.

Federatia Nationala Pro-Agro considera ca nu este momentul vaccinarii impotriva acestei boli si a initiat impreuna cu membrii sai o campanie de stopare a politicii pro-vaccinare pentru 'boala limbii albastre' la bovinele, ovinele si caprinele din Romania.

"In contextul in care Romania dispune de un plan de supraveghere pentru aceasta boala, cofinantat de Comisia Europeana, consideram ca nu este momentul de introducere a vaccinarii, care ar afecta si mai mult bugetul de stat. Nu in ultimul rand, situatia critica, falimentara a sectorului bovin, lipsa controlata a vaccinarii in restul statelor membre, inchiderea definitiva a pietei de bovine si ovine la export, ar trebui sa fie un semnal de alarma marcant pentru renuntarea la politica de vaccinare impotriva 'Bluetongue', au precizat reprezentantii federatiei agricultorilor.

"Boala limbii albastre" a debutat initial in tarile din jur, in iunie in Grecia, in iulie in Bulgaria, iar in august a aparut in Turcia si in Romania, pe 22 august 2014 fiind diagnosticat primul caz in Romania, in judetul Buzau.

Aceasta boala este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.

La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anuntat ca a interzis importurile de ovine si bovine din Romania, iar ulterior si Libia, Siria si Israel au anuntat ca au suspendat exportul de bovine si ovine din Romania din cauza evolutiei 'bolii limbii albastre'. Romania este al doilea mare exportator de carne catre Iordania, dupa Australia, regatul iordanian importand anual din Romania intre 300.000 si 400.000 de ovine si bovine.

Potrivit datelor ANSVSA, pana la data de 5 noiembrie, numarul animalelor afectate de aceasta boala a ajuns la 3.708 in 32 judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,03% din totalul animalelor receptive la aceasta boala. De asemenea, din cauza bolii au murit 988 de animale, respectiv bovine si ovine, si patru zimbrii din rezervatiile Armenis (Caras Severin) si Hateg (Hunedoara). Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 377 de comune din cele 32 de judete, iar efectivele de animale receptive la boala se ridica la 10.841.193.



Poti fi interesat si de