Maramures: Campanie de prevenire a tuberculozei la bovinele din fermele individuale taranesti

Maramures: Campanie de prevenire a tuberculozei la bovinele din fermele individuale taranesti


Medicii veterinari vor aplica 85.000 de doze animalelor suspectate sau bolnave de tuberculoza din gospodariile rurale, in cadrul unei campanii de prevenire care se estimeaza ca se va incheia in prima decada a lunii decembrie.

mm-bovine1Medicii veterinari vor aplica 85.000 de doze animalelor suspectate sau bolnave de tuberculoza din gospodariile rurale, in cadrul unei campanii de prevenire care se estimeaza ca se va incheia in prima decada a lunii decembrie.


"Medicii veterinari vor verifica starea de sanatate a animalelor si vor aplica cele 85.000 de doze la animalele identificate in fermele comerciale de tip A. E o campanie de preventie menita a reduce raspandirea tuberculinei la animale. Estimarile noastre anuale, arata ca avem in mediul rural un numar apreciabil de animale afectate de aceasta boala si e necesar sa aplicam preventiv tratamentele necesare", a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures, Vasile Pop.

El a spus ca, in cazul care medicii descopera tuberculoza la animale se vor impune imediat masuri restrictive, boala putand fi transmisa si la om cu grave implicatii asupra sanatatii.
Medicii veterinari vor verifica starea de sanatate a bovinelor din toate gospodariile satesti.

"O sa fie un pic complicat pentru ca impune munca de teren, se merge in fiecare gospodarie care detine animale, se intocmeste un tabel care ulterior se depune la DSVSA Maramures, iar la final inspectorii veterinari se deplaseaza in teren pentru a verifica respectarea tratamentului. Cred ca, pana la jumatatea lunii decembrie, incheiem intreaga actiune la nivelul judetului Maramures", a spus dr. Vasile Pop.

Aplicarea vaccinului antituberculoza este gratuita si obligatorie pentru detinatorii de bovine. Dozele se aplica doar animalelor care au peste sase saptamani de viata. In cazul in care medicii descopera animale afectate de TBC, procedura tratamentului medical se extinde pana la inlaturarea bolii.



Poti fi interesat si de