ANSVSA: 384 de animale moarte din cauza Bolii limbii albastre

ANSVSA: 384 de animale moarte din cauza Bolii limbii albastre


Numarul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 1.895 in cele 26 de judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,02% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone, in timp ce 384 au murit din cauza acestei boli, potrivit datelor Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) transmise marti Agerpres.

ansvsa-moarte1Numarul animalelor afectate de boala limbii albastre a ajuns la 1.895 in cele 26 de judete unde au fost inregistrate focare, ceea ce reprezinta 0,02% din totalul animalelor receptive existente in aceste zone, in timp ce 384 au murit din cauza acestei boli, potrivit datelor Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) transmise marti Agerpres.


Focarele unde evolueaza boala limbii albastre se afla in 254 de comune din 26 de judetele, cele mai afectate fiind Prahova, cu 37 de focare, Buzau si Vrancea, cu cate 33 de focare fiecare, Gorj - 34, Valcea - 27, Arges - 20, Bacau - 10. Efectivele de animale receptive la boala se ridica la 7.686.288.

ANSVSA precizeaza ca, pana la data de 13 octombrie, patru zimbrii din rezervatia naturala Armenis din Muntii Tarcu, judetul Caras Severin, si din Rezervatia Hateg-Slivut din judetul Hunedoara au murit ca urmare a imbolnavirii cu virusul bolii limbii albastre.

In data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de 'Boala limbii albastre' (Bluetongue) in Romania, in judetul Buzau. Aceasta boala este produsa de un virus care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale. Boala nu se transmite la om prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.

Potrivit datelor ANSVSA, prevenirea bolii se face prin dezinsectii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala, insa proprietarii de animale au obligatia sa anunte imediat medicul veterinar de aparitia unor semne de boala la animale, a cazurilor de moarte suspecta sau despre taierile de necesitate.

"DSVSA judetene au organizat intalniri de informare si instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentantii asociatiilor profesionale ale crescatorilor de bovine si ovine, cu reprezentanti ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generala care trebuie respectata pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue in zonele actualmente libere de boala si a masurilor de restrictie a circulatiei animalelor, pentru judetele unde evolueaza boala", se arata in comunicat.

De asemenea, avand in vedere evolutia Bolii limbii albastre pe teritoriul Romaniei si restrictiile asupra miscarii impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, in cadrul planului de masuri pentru bluetongue, inchiderea tuturor targurilor de animale de pe teritoriul tarii, pana in data de 5 octombrie 2014, aceasta restrictie fiind ridicata la aceasta data.

Ca urmare a evolutiei focarelor de Boala a limbii albastre si a localizarii lor geografice, teritoriul Romaniei a fost impartit in zone de control (20 km in jurul focarelor) restul fiind zone de protectie. Miscarea animalelor in interiorul acestor zone este permisa, intre zonele de control si cele de protectie este permisa, cu destinatia abatorizare si cu respectarea anumitor conditii.

In ceea ce priveste comertul cu animale pe piata Uniunii Europene, Autoritatea Veterinara precizeaza ca este permis, numai in conditiile respectarii reglementarilor specifice, respectiv animalele sa nu prezinte semne de boala, destinatia acestora sa fie abatorizarea si numai daca este obtinut acordul serviciilor veterinare din respectivul stat membru.

De asemenea, ANSVSA precizeaza ca exportul de animale in tari terte se poate efectua numai cu acordul tarii importatoare, in conditiile specificate in certificarea sanitara veterinara solicitata de catre tara importatoare. Aceste masuri vor fi mentinute pana cand se vor inregistra temperaturi medii de sub 10 grade Celsius, timp de 3 zile consecutiv, conditii in care insectele hematofage care transmit boala devin inactive. Echipe mixte formate din inspectori ANSVSA si reprezentanti ai Ministerul Afacerilor Interne efectueaza controale la nivel national pentru a se asigura respectarea acestor masuri.



Poti fi interesat si de