Manastireanu, ANSVSA: Doi ani restrictie la exportul de animale vii

Manastireanu, ANSVSA: Doi ani restrictie la exportul de animale vii


Vaccinarea si sezonul rece nu rezolva problemele de restric?ie la exportul de animale vii din cauza bolii limbii albastre. Doi ani de zile, pana nu mai avem niciun caz de imbolnavire, trebuie s? facem supraveghere si sa dovedim ca boala nu mai circula in Romania.

manastireanu wVaccinarea si sezonul rece nu rezolva problemele de restric?ie la exportul de animale vii din cauza bolii limbii albastre. Doi ani de zile, pana nu mai avem niciun caz de imbolnavire, trebuie s? facem supraveghere si sa dovedim ca boala nu mai circula in Romania.


Este nevoie de o abordare regionala, care sa includa tari unde s-a manifestat boala, precum Romania, Bulgaria, Grecia, Serbia si Macedonia.

Trebuie sa vedem ce sa facem in aceasta zona astfel incat la anul sa nu ne mai confruntam cu imbolnaviri. Exista si varianta vaccinarii, noi n-am abordat aceasta varianta la nivelul intregii tari, insa putem recurge la ea la cererea fermierilor.

In data de 7 octombrie va veni la solicitarea noastra - o echipa de exper?i de la Comisia Europeana ca sa vedem pasii pe care ii vom face de acum incolo.

Exportul traditional pe care Romania il realiza, in special pe zona tarilor cu traditie musulmana, s-a oprit. Noi intelegem foarte bine ingrijorarea crescatorilor, intelegem ca vine o perioada, cel putin pentru crescatorii de ovine, propice exportului in tarile arabe, pentru ca acum incep si sarbatorile religioase. Incercam s? cream o piata pentru carnea provenit? de la animale in aceasta perioada de timp pentru a mai limita din pierderile fermierilor.



Poti fi interesat si de