Galati: Primul focar de boala limbii albastre din judet

Galati: Primul focar de boala limbii albastre din judet


Medicii veterinari galateni au descoperit primul focar de boala limbii albastre la bovine din judet in localitatea Draganesti, a anuntat, marti, Vasile Stefan, reprezentant al Directiei Sanitar Veterinare (DSVSA) Galati.

gl-vaca1Medicii veterinari galateni au descoperit primul focar de boala limbii albastre la bovine din judet in localitatea Draganesti, a anuntat, marti, Vasile Stefan, reprezentant al Directiei Sanitar Veterinare (DSVSA) Galati.


,,Am avut doua suspiciuni in doua localitati din judetul Galati. Am recoltat probe de la animale si le-am analizat initial in laboratorul nostru, apoi in cel de la Bucuresti, in Laboratorul National de Referinta. Proba de la Draganesti este pozitiva. Este vorba de o bovina dintr-o gospodarie din Draganesti. Luam toate masurile care se impun in acest caz', a precizat Vasile Stefan.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati a luat deja masurile necesare in aceste cazuri. Se vor inchide toate targurile de animale de pe teritoriul judetului, incepand cu data de 9 septembrie si pana in data de 5 octombrie. Primarii vor instiinta toti proprietarii de stani si ferme despre interdictia de a parasi amplasamentul actual pana in data de 5 octombrie. De asemenea, s-a stabilit ca proprietarii de stani si ferme pot parasi locatia, numai dupa ce instiinteaza in scris DSVSA Galati si obtin permisiunea scrisa.

"Proprietarii animalelor au obligatia sa pasuneze animalele doar in intervalul orar 10-18. Ei trebuie sa tina animalele in adaposturi protejate cu plase impotriva tantarilor in intervalul orar 18 si 6 dimineata', a declarat maior Eugen Chirita de la ISU Galati.

Reprezentanti ai DSVSA Galati, impreuna cu reprezentanti ai IPJ Galati, vor efectua in urmatoarea perioada controale in scopul verificarii respectarii deciziei de inchidere a targurilor de animale de pe teritoriul judetului, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de