Fermierii, nemultumiti de embargoul tarilor arabe pe ovine

Fermierii, nemultumiti de embargoul tarilor arabe pe ovine


Crescatorii romani de animale se plang ca in timp ce pentru ei exista embargou la exportul de animale vii catre tarile arabe din cauza aparitiei in Romania a bolii limbii albastre, unele firme sunt favorizate si exporta in continuare ovine prin portul Constanta.

fermierii-ciurea1Crescatorii romani de animale se plang ca in timp ce pentru ei exista embargou la exportul de animale vii catre tarile arabe din cauza aparitiei in Romania a bolii limbii albastre, unele firme sunt favorizate si exporta in continuare ovine prin portul Constanta.


Reprezentantii fermierilor au cerut ministrului Agriculturii Daniel Constantin sa faca demersuri pe langa ambasadele tarilor arabe care importa animale din Romania sa treaca peste acest impas, astfel incat statele respective sa reia achizitiile de animale macar din zonele care nu au fost afectate de boala.

Sunt foarte multi fermieri care au ferme de ingrasare a tineretului bovin, animale care sunt deja finisate si care ar trebui sa mearga la export. In momentul de fata, livrarile s-au sistat atat la bovine, cat si la ovine. Reprezentantii crescatorilor de oi spuneau zilele trecute ca din fermele arabilor de pe teritoriul Romaniei au fost acceptate animale vii pentru export. De ce din fermele lor se poate, iar din cele ale fermierilor romani, nu? Noi am solicitat o sustinere din partea reprezentantilor Guvernului, care sa demareze ofensiva, astfel incat sa fie reluate exporturile de animale pentru toti crescatorii, a precizat Mircea Ciurea, fondatorul cooperativei Somes - Aries.

Acesta spune ca cei care vor profita de pe urma situatiei sunt importatorii care ofera fermierilor romani preturi derizorii.

Daca anii trecuti mielul se vindea cu 9 -11 lei/kg, acum importatorii vin cu oferte de 6 lei, ceea ce inseamna falimentul fermelor romanesti. Pastrarea animalelor in ferme peste iarna inseamna costuri suplimentare cu furajarea si in cele din urma faliment pentru crescatori. Suntem intr-o situatie dificila, chiar disperata, a mai declarat Mircea Ciurea.

Dupa aparitia focarelor de boala a limbii albastre in Romania, un numar de trei tari - Siria, Indonezia si Israel au interzis importurile de animale vii din Romania.



Poti fi interesat si de