Registrul genealogic ar putea fi externalizat catre asociatiile profesionale

Registrul genealogic ar putea fi externalizat catre asociatiile profesionale


Crescatorii de bovine din Romania, membri ai asociatiilor profesionale, ar trebui sa creeze o entitate care sa stranga cei mai buni specialisti din domeniu, care sa conlucreze cu autoritatile pentru a pune la punct un registru genealogic adaptat situatiei din piata, a declarat Gheorghe Neata, director general adjunct in Ministerul Agriculturii.

neata1Crescatorii de bovine din Romania, membri ai asociatiilor profesionale, ar trebui sa creeze o entitate care sa stranga cei mai buni specialisti din domeniu, care sa conlucreze cu autoritatile pentru a pune la punct un registru genealogic adaptat situatiei din piata, a declarat Gheorghe Neata, director general adjunct in Ministerul Agriculturii.


Incepand cu 2015, ANARZ-ul intentioneaza sa externalizeze registrul genealogic al animalelor catre asociatiile profesionale de crescatori. Acestea vor tine un registru pe rase, urmand ca ANARZ-ul sa se ocupe de partea de control si inspectie, potrivit reprezentantului MADR.

In prezent, registrul genealogic este tinut de catre ANARZ. In urmatoarele cinci-sase luni se intentioneaza externalizarea lui catre asociatiile profesionale, care trebuie sa faca dovada suportului logistic necesar pentru o asemenea activitate, a precizat Gheorghe Neata.

Astfel, se va lucra in conditii si dupa sisteme puse in practica in alte tari din Europa, ANARZ-ul urmand sa aiba atributii de control pentru veridicitatea informatiilor consemnate in registru.
Gheorghe Neata a declarat ca statul poate acoperi financiar costurile serviciilor desfasurate de asociatiile profesionale in aceasta directie, dar ca ar fi mult mai eficient daca va fi infiintata o divizie nationala in care sa intre toate rasele.

Obligatia asociatiilor este sa faca dovada competentei tehnice, mai precis sa dispuna de personal calificat care sa cunoasca foarte bine atat partea de genetica si de nutritie, cat si conditiile de crestere si ingrasare a bovinelor. In Germania, de exemplu, un specialist in cresterea si ameliorarea bovinelor se ocupa de circa 10.000 de animale. La noi, efectivul de animale dintr-un judet intreg atinge 20.000 de capete, ceea ce insemna ca sunt necesari doi specialisti.



Poti fi interesat si de