Constantin: Sunt situatii suspecte privind platile in domeniul zootehnic

Constantin: Sunt situatii suspecte privind platile in domeniul zootehnic


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca, in urma actiunii demarate de Corpul de Control, au fost transmise spre analiza Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) "situatii suspecte" depistate in cinci sau sase judete privind plati in domeniul zootehnic.

ctin-vaci1Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ca, in urma actiunii demarate de Corpul de Control, au fost transmise spre analiza Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) "situatii suspecte" depistate in cinci sau sase judete privind plati in domeniul zootehnic.


"Ca urmare a actiunii pe care DNA a avut-o la Suceava in urma cu peste o luna, Corpul de Control a inceput o analiza la nivelul fiecarui judet. Pana in momentul de fata, cred ca 25 de judete au fost analizate si sunt cinci sau sase judete, sper sa nu gresesc, (...), in care au fost gasite situatii suspecte, ca sa spunem asa. Au fost transmise spre analiza DNA-ului", a afirmat, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Daniel Constantin a mentionat ca unul dintre judetele in care exista suspiciune este Alba, aici fiind descoperite doua astfel de cazuri, respectiv doua plati care sunt investigate. Ministrul a subliniat ca in Alba "nu sunt situatii majore asa cum s-au inregistrat la Suceava".

"Vreau sa-i asigur pe toti crescatorii de animale ca suntem extrem de vigilenti si ca platile destinate crescatorilor de animale vor ajunge catre acestia si nu catre oameni, putini, nu multi, dar care mai incearca sa insele sistemul", a declarat ministrul. Daniel Constantin a mentionat ca este vorba de fonduri de la bugetul de stat si nu de fonduri europene.

La nivelul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Suceava, functionari cu atributii de verificare si aprobarea dosarelor de subventie au admis la plata cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

"Astfel au fost solicitate/acordate subventii, in perioada 2010-2013, cu incalcarea legii si nerespectarea normelor APIA, din bugetul general al Comunitatilor Europene si de la bugetul de stat, intr-un numar total de 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploatatii agricole, asociatii zootehnice si I.F. cu acest domeniu), precum si in cazul unor parohii si manastiri din judetul Suceava, ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice (in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare pentru o valoare de peste 1,7 milioane lei, iar in 2013 un numar de 213 dosare de subventii in valoare de aproximativ 2,4 milioane lei pentru parohii si manastiri din judetul Suceava)", sustin procurorii DNA, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de