Manastireanu: Primul export catre China, de 5.000 de taurine, posibil saptamana viitoare

Manastireanu: Primul export catre China, de 5.000 de taurine, posibil saptamana viitoare


Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, a anuntat miercuri, la Sibiu, ca primul export catre China de taurine vii e posibil sa aiba loc chiar la finalul saptamanii viitoare, cand se asteapta ca 5.000 de animale sa plece de la noi din tara.

vaci 111Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Manastireanu, a anuntat miercuri, la Sibiu, ca primul export catre China de taurine vii e posibil sa aiba loc chiar la finalul saptamanii viitoare, cand se asteapta ca 5.000 de animale sa plece de la noi din tara.



"Ultima discutie pe care am avut-o cu cei care vor exporta taurine vii, a fost ca in doua saptamani si asta a fost saptamana trecuta, sambata, in doua saptamani de sambata care a trecut, pleaca primul transport de 5.000 de taurine. Sper sa se intample", a spus Vladimir Manastireanu.

Acesta spune ca primul transport de animale vii din Romania catre China va fi urmat, pana in toamna, de exportul de carne de porc, congelata, de la firma Smithfield de la Timisoara.
"Iar cu carnea congelata de porc acolo mai este un singur pas, eu am facut demersuri si catre ministrul Agriculturii din China, o societate care va exporta, Smithfield de la Timisoara sa fie listata pe site-ul autoritatilor veterinare din China si odata ce este listata, ei sunt pregatiti sa dea drumul la primele containere de carne congelata", a explicat Vladimir Manastireanu.
Potrivit acestuia, chinezii nu sunt interesati doar de carne de la noi, ci si de lapte si produse lactate.

"Am un semnal pozitiv pentru ceea ce facem noi, cu deschidere pentru export, pentru ca majoritatea si aici ma refer la exporturile catre piata chineza, majoritatea solicitarilor dinspre China catre noi sunt pe tot ce inseamna industrie de prelucrare a carnii, dar si industria de prelucrare a laptelui. Undeva in luna iulie sau august o sa avem un audit de la colegii din China pe zona de lapte si produse din lapte, pentru ca se doreste foarte mult sa se deschida si aceasta piata. Eu consider ca odata cu deschiderea exporturilor catre China, care este o piata care atrage foarte multa marfa, si agentii economici din Romania se vor dezvolta si vor inregistra un plus de valoare", a estimat presedintele ANSVSA.

De asemenea, Manastireanu prognozeaza ca exporturile catre China vor aduce vanzari de "cateva zeci, daca nu sute de milioane de euro pe an, pentru industria de profil din Romania".
Autoritatile din Romania sunt interesate de largirea exportului si catre Egipt, Japonia, dar si tari precum Georgia, Vietnam sau Cambogia.
"Cu Egiptul suntem in discutii cu ambasadorul. Chiar saptamana viitoare o sa avem o intalnire sa vedem cand programam vizita noastra acolo sa luam primul contact cu autoritatile veterinare din Egipt. Cu Japonia suntem ceva mai avansati, in sensul in care am avut experti care au plecat acolo si au stabilit primii pasi tehnici de deschidere a exportului de carne de porc si preparate din carne de porc. Urmeaza sa vina expertii japonezi in tara, probabil undeva in toamna, ca sa auditeze unitatile care vor sa se duca si pe acest spatiu. Cu Federatia Rusa, trebuia sa mergem in aprilie acolo, dar am abandonat din cauza situatiei politice. Avem discutii in schimb cu Ministerul Economiei ca sa deschidem tot ce inseamna Georgia, Vietnam, Cambogia, tari care sunt foarte bune din punct de vedere al pietei de export, unde preturile sunt foarte bune pentru tot ce putem noi sa exportam", a aratat Vladimir Manastireanu, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de