Bani elvetieni pentru oierii din zona montana


Federatia Oierilor de Munte din Romania are in derulare, impreuna cu Asociatia Agrom.Ro si Fundatia Heifer, un proiect in valoare de 1,5 milioane de franci elvetieni, sumele fiind alocate pentru modernizarea unui numar de sase stani. Banii sunt furnizati de Guvernul elvetian, iar programul se desfasoara in doua etape pe parcursul a trei ani.

oiiiiiiFederatia Oierilor de Munte din Romania are in derulare, impreuna cu Asociatia Agrom.Ro si Fundatia Heifer, un proiect in valoare de 1,5 milioane de franci elvetieni, sumele fiind alocate pentru modernizarea unui numar de sase stani. Banii sunt furnizati de Guvernul elvetian, iar programul se desfasoara in doua etape pe parcursul a trei ani.
Avem deja derulate doua programe de formare, fiind in curs cel de al treilea. Cele sase stani au fost alese din judetele Vrancea, Suceava, Neamt, Bistrita-Nasaud, Harghita si Mures, a declarat Tiberiu Stef, director Agrom.Ro. Proiectul presupune mai multe componente, cum ar fi realizarea de stani, saivane, aductiune apa si imbunatatirea covorului vegetal, precum si formare profesionala pe grupe de 20 de oieri-, prezenta la targurile locale de produse traditionale sau schimburi de experienta in strainatate. De planul de marketing si management al produselor agricole se va ocupa Fundatia Heifer de la Cluj

Realizarea proiectului presupune intr-o prima faza un an si jumate, urmand ca a doua parte, inca un an si jumate, sa fie axata mai mult pe partea de monitorizare, supraveghere, astfel ca la final, in momentul in care oierii vor intra in posesia bunurilor si programele de formare vor fi terminate ei sa continue de sine statator aceste activitati, a precizat Stef.

Un alt obiectiv al proiectului constituie standardizarea productiei, astfel incat produsele sa poata fi vandute si in supermarketuri. In Romania exista circa 10.000 de stani, din care 6.000 se afla in zona montana.



Poti fi interesat si de