Sibiu: Mieii din Marginime, afacere rentabila pentru turci, arabi si italieni

Sibiu: Mieii din Marginime, afacere rentabila pentru turci, arabi si italieni


Mieii din turmele cele mai numeroase din Marginimea Sibiului sunt si in acest an o afacere rentabila pentru turcii care cumpara atat carnea, cat si lana, dar si pentru arabii care prefera sa manance mieii cei mai grasi, in timp ce italienii aleg mieii cei mai mici, a declarat, pentru Agerpres, Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de ovine si caprine din judetul Sibiu.

marcelandreiMieii din turmele cele mai numeroase din Marginimea Sibiului sunt si in acest an o afacere rentabila pentru turcii care cumpara atat carnea, cat si lana, dar si pentru arabii care prefera sa manance mieii cei mai grasi, in timp ce italienii aleg mieii cei mai mici, a declarat, pentru Agerpres, Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de ovine si caprine din judetul Sibiu.
"Majoritatea mieilor de la noi merg la export. Si eu sacrific numai ce am cereri, in rest am si intarcat si ii pregatesc pentru export. Crescatorii mari pastreaza mieii pentru export. Depinde de miel, pretul pe kilogram este intre 10 si 15 lei la viu. Tarile arabe cer mielul mare, iar italienii mananca mielul mic", explica Marcel Andrei.

Potrivit acestuia, la Sibiu, spre exemplu, oierii vand mieii sacrificati cu peste 20 de lei kilogramul, pentru ca sunt obligati sa cheltuie cel putin 40 de lei pentru fiecare miel cu transportul lui de la stana in piata si mai ales cu taierea intr-un abator autorizat.

In schimb, in privinta exportului, nu se inregistreaza pierderi. Un berbecut exportat la turci poate aduce un venit de cel putin 10 lei la kilogram pentru carne si alti 20 de lei, la fiecare kilogram, pentru lana. Oierii care nu reusesc sa vanda lana oilor la turci sunt nevoiti de cele mai multe ori sa o arda, pentru ca in Romania, spun ei, nu au cui sa o vanda.

"Lana se da la export. La noi in judet sunt patru centre ale turcilor, care iau lana la 20-22 de lei kilogramul. Lana o iau turcii. Oamenii s-au invatat si o dau si la pretul acesta, ca nu au ce face", spune doctorul Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu. Acesta sustine ca din totalul de 380.000 de miei din judetul Sibiu, doar 35.000 de miei se sacrifica in aceste zile, restul fie se pastreaza, fie se exporta.




Poti fi interesat si de