Cea mai mare ferma de bizoni din Europa, in Cluj

Cea mai mare ferma de bizoni din Europa, in Cluj


Cea mai mare ferma de bizoni din Europa, situata pe teritoriul comunei clujene Recea Cristur, a fost inaugurata vineri, anunta Agerpres.

bizonCea mai mare ferma de bizoni din Europa, situata pe teritoriul comunei clujene Recea Cristur, a fost inaugurata vineri, anunta Agerpres.
Investitia, care se ridica pana in prezent la 2,5 milioane de euro, apartine omului de afaceri german Hans Kilger si danezului Rudolf Kerner, care este crescator de animale. Directorul general al firmelor din Romania a celor doi si administrator al fermei de bizoni este fostul secretar de stat in Ministerul de Interne, Toma Rus. In momentul de fata, efectivul de bizoni numara 278 de animale, repartizate in trei ferme, dintre care 50 au fost adusi de Rudolf Kerner chiar vineri. Primii bizoni au fost adusi in Romania in toamna anului trecut, iar pana in 2017, se doreste ca efectivul de animale sa atinga 2.000 de capete.

'Cei doi proprietari ai firmei au incheiat intelegeri cu toate fermele care vand bizoni vii din Europa si preconizam ca vom cumpara in fiecare an un efectiv de 100 de bizoni si din acest an speram sa avem si noi 100 de fatari, de la anul 150, apoi 200 si asa mai departe. Daca nu vom avea sacrificari, vom creste efectivul foarte repede. Va trebui sa si achizitionam pentru a putea creste pana la 2000 de bizoni, dar ne trebuie si peste 2.000 de hectare de pasune', a spus Toma Rus.

Acesta a explicat ca unui bizon ii trebuie, pentru a putea ramane in stabulatie libera, un hectar de pasune. In prezent, ferma a concesionat de la satenii din comuna aproximativ 500 de hectare de pasune, la care se adauga alte 100 pe care au fost cultivate grane pentru hrana animalelor.

La randul sau, Hans Kilger, unul dintre cei doi proprietari ai fermei, a declarat ca a ales Transilvania ca si loc pentru dezvoltarea acestei afaceri din mai multe motive, unele care tin de climatul necesar cresterii bizonilor, altele care sunt de ordin cultural.

'Sunt convins ca am facut alegerea potrivita de a investi in aceasta tara deoarece crescutul vitelor si cultivarea pamantului sunt traditie. Bizonii sunt ideali pentru aceasta tara deoarece exista suprafete mari de teren si ii putem tine si peste iarna in stabulatie libera, ceea ce in alta parte nu ar fi posibil, din cauza suprafetelor reduse. Un alt lucru important pentru mine a fost Aeroportul International Cluj-Napoca, care imi permite sa vin foarte des aici. Iar Transilvania, pentru noi, cei care provenim din Germania, inseamna foarte mult, pentru ca unii nemti au radacini aici', a declarat Kilger.

Investitorul, care de meserie este auditor si expert contabil, este convins ca, in viitorul apropiat, Romania va deveni cel mai important exportator de carne de bizon de pe continent, avand in vedere ca, intr-un timp atat de scurt, s-a reusit ca ferma de la Recea Cristur sa devina cea mai mare crescatorie de acest fel din Europa.

Proiectul celor doi oameni de afaceri presupune, pe termen lung, inclusiv crearea unui lant de restaurante, atat in Romania, dar mai cu seama in Germania, precum si comercializarea carnii, care poate fi vanduta in Europa la preturi cuprinse intre 20 si 70 de euro kilogramul, in functie de calitate.
In prezent, firma BT Bison Ranch are 30 de angajati din comuna Recea Cristur, iar pana in 2017, numarul lor ar putea depasi 50.

'Acum doi ani, cand i-am adus pe cei doi investitori, a fost un mic zambet pe buzelele tuturor, dar iata ca acum lucrurile se concretizeaza. Ce este cel mai important sunt cele 30 de locuri de munca, iar lucrurile se vor dezvolta in continuare si numarul se va multiplica. Eu zic ca 30 de noi locuri de munca pentru o comuna este destul de mult', a declarat, la randul sau presedintele Consiliului Judetean Cluj,

Horea Uioreanu, care a precizat ca firma doneaza si alimente pentru caminul de batrani din comuna. Proprietarii mai doresc, de asemenea, sa deschida in zona un complex de vanatoare si unul de turism.

'Proiectul presupune si crearea unui complex de vanatoare, dar asteptam sa indeplinim toate conditiile legale pentru a putea autoriza acest tarc', a mentionat Toma Rus, care a explicat ca, in complexul respectiv, se vor putea vana mufloni, cerbi carpatini si lopatari, precum si mistreti. Acesta animale vor fi asigurate de o crescatorie care va fi amenajata pe langa complexul de vanatoare.



Poti fi interesat si de