Fermele de familie, cea mai buna solutie pentru a combate criza alimentara

Fermele de familie, cea mai buna solutie pentru a combate criza alimentara


Sustinerea fermelor de familie si a fermelor mici este solutia cea mai buna pentru a combate criza alimentara, a declarat, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la cea de a 29-a editie a Conferintei Regionale pentru Europa (ERC) a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

fermeSustinerea fermelor de familie si a fermelor mici este solutia cea mai buna pentru a combate criza alimentara, a declarat, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la cea de a 29-a editie a Conferintei Regionale pentru Europa (ERC) a Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).
"Ca si o concluzie devine evident ca sustinerea fermelor de familie si a fermelor mici este solutia cea mai buna pentru a combate criza alimentara. Vreau sa va spun, ca si observatie generala, ca in perioada 2001 - 2007 Organizatia Natiunilor Unite a derulat 10 programe de asistenta tehnica cu caracter national si regional in valoarea absoluta de peste 4,25 de milioane de dolari americani. In perioada 2010 -2011, s-au derulat in Romania proiecte de asistenta tehnica in valoare absoluta de 2,65 milioane de dolari. Iata ca Romania a fost o perioada indelungata unul dintre beneficiarii acestor programe si finantarilor pe care alte state membre le-au platit ca si cotizatie la Organizatia Natiunilor Unite", spus Daniel Constantin, in conferinta de presa de la inchiderea lucrarilor Conferintei Regionale pentru Europa.
Ministrul Agriculturii a declarat ca din anul 2007 Romania a reusit sa sprijine 60.000 de gospodarii pentru a intra in aceasta categorie, a fermelor de familie.

"Ne propunem ca prin PNDR 2014-2020 sa sprijinim in continuare, ca prioritate, acest concept de ferme de familie si, credem noi, prin sumele pe care le-am alocat, cel putin 80.000 de gospodarii vor beneficia de finantari europene, de sprijin prin politici care pot reiesi si in urma unor astfel de conferinte la care am participat in aceste zile", a subliniat Daniel Constantin.

De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat ca trebuie cu totii sa constientizam ca oamenii trebuie sa invete sa cumpere fix cat consuma.

"In acelasi timp, trebuie sa eficientizam intregul lant alimentar pentru a elimina din risipa de alimente. Trebuie sa reducem pierderile de materie prima comestibila in timpul producerii alimentelor si prelucrarii acestora si, nu in ultimul rand, sa reducem pierderile de alimente in timpul transportului si comercializarii. Conform studiilor FAO o treime din mancarea produsa zilnic este aruncata si aceasta problema cred ca se regaseste si in Romania", a mai spus Constantin.
Romania a gazduit, pentru a doua oara de cand este membra FAO, din anul 1961, o conferinta regionala, cea de-a 29-a dedicata regiunii Europa si Asia Centrala, primul eveniment avand loc in urma cu 38 de ani in anul 1976.

Temele centrale ale conferintei au fost axate pe problemele risipei de alimente si ale deseurilor alimentare, dar si pe sprijinirea fermelor de familie din zona.
Potrivit datelor FAO, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual in lume, ceea ce reprezinta o treime din productia de alimente la nivel mondial si costuri de 750 de miliarde de dolari, intr-o lume in care 842 de milioane de persoane se confrunta cu foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara.

De asemenea, aceasta risipa reprezinta un prejudiciu si pentru mediu pentru ca, in fiecare an, hrana produsa fara a fi consumata inghite un volum de apa echivalent cu debitul anual al fluviului Volga din Rusia si este vinovata pentru aducerea in atmosfera a 3,3 gigatone de gaze cu efect de sera, releva datele FAO.

Romania inregistreaza in prezent o risipa de alimente de cinci milioane de tone, in timp ce in UE ajunge la gunoi, anual, o cantitate de aproximativ 90 de milioane de tone de alimente.



Poti fi interesat si de