Protocol in domeniul sanitar veterinar intre Romania si Moldova

Protocol in domeniul sanitar veterinar intre Romania si Moldova


Un protocol de colaborare a fost semnat la Chisinau, intre Autoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova.

vetUn protocol de colaborare a fost semnat la Chisinau, intre Autoritatea Nationala Sanitara veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova.
Semnarea Protocolului a avut loc in cadrul Sesiunii a II-a a Comisiei Interguvernamentale Romania - Republica Moldova pentru Integrare Europeana. Reuniunea a fost prezidata de viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe si integrarii europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman (co-presedinte al Comisiei din Partea Republicii Moldova) si de ministrul afacerilor externe al Romaniei, Titus Corlatean (co-presedinte al Comisiei din Partea Romaniei). Sectorul sanitar veterinar si cel al sigurantei alimentelor a fost inclus in directiile prioritare de cooperare pentru viitor, alaturi de statul de drept, afacerile interne, agricultura si armonizarea legislativa.

'Colaborarea dintre cele doua institutii intr-un domeniu de interes national major, cum este domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, a fost ratificata prin Protocolul de cooperare pe care am avut placerea sa-l contrasemnez astazi, alaturi de Ion Sula, omologul meu din Republica Moldova. Vom depune toate eforturile pentru identificarea resurselor necesare in vederea consolidarii controlului veterinar si al sigurantei alimentelor la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera, avand ca obiectiv final dezvoltarea unei economii de piata functionale in Republica Modova.', a declarat Vladimir Manastireanu, presedintele ANSVSA.

ANSVSA si ANSA au confirmat prin semnarea acestui protocol buna cooperare existenta intre cele doua institutii, initiata prin instruirea unor experti pentru crearea si implementarea in Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a trasabilitatii produselor de origine animala si prin acordarea de asistenta de specialitate in diferite sectoare ale domeniului de specialitate.

Colaborarea a fost extinsa prin realizarea unor programe de supraveghere si control, inclusiv in domeniul aplicarii si al dezvoltarii unor metode de laborator. Prin intermediul acestor actiuni, ANSVSA a sprijinit procesul de reorganizare al serviciilor veterinare din statul vecin, in spiritul conceptului european al sigurantei alimentelor, finalizat prin constituirea Agentiei pentru Siguranta Alimentelor.
O alta directie in care ANSVSA a oferit asistenta tehnica colegilor din Republica Moldova a fost dezvoltarea laboratorului de determinare a reziduurilor de pesticide din produsele de origine non-animala, in cadrul unui proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe.

In perioada urmatoare, actiunile celor doua institutii se vor concentra in vederea consolidarii controlului veterinar la nivel national in Republica Moldova, inclusiv la nivelul punctelor comune de inspectie la frontiera.

O atentie deosebita se va acorda actiunilor comune in domeniul bolilor transfrontaliere, in special al celor transmisibile la om si cele care pot produce pagube economice insemnate. De asemenea, Romania va sprijini crearea conditiilor necesare pentru valorificarea de catre Republica Moldova a posibilitatilor de export a animalelor vii si produselor de origine animala pe piata comunitara.
ANSVSA si-a reconfirmat sprijinul pentru continuarea consolidarii capacitatii institutionale a nou infiintatei Agentii Nationale pentru Siguranta Alimentelor din Republica Moldova, in vederea respectarii masurilor sanitare veterinare, a celor pentru siguranta alimentelor si a celor fitosanitare la standardele UE.



Poti fi interesat si de