Derogare de la ANSVSA pentru mieii de Paste


Crescatorii de oi vor sa ceara derogare la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), astfel incat sa poata sa sacrifice mieii pe perioada Pastelui, asa cum s-a intamplat si in alti ani, si in punctele temporare de taiere, nu doar la abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru comert intracomunitar.

lambCrescatorii de oi vor sa ceara derogare la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), astfel incat sa poata sa sacrifice mieii pe perioada Pastelui, asa cum s-a intamplat si in alti ani, si in punctele temporare de taiere, nu doar la abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru comert intracomunitar.
Daca autoritatea nu revine asupra acestei decizii, multi ciobani risca sa ramana cu mieii nevanduti, in conditiile in care in multe judete exista un singur abator autorizat.In Sibiu exista un singur abator, iar in saptamana de dinainte de Paste se taie circa 20.000 de animale. Multi oieri nu au cu ce sa ajunga la abator, pentru ca nu cu ce sa transporte animalele. Dupa aceea trebuie sa vanda animalele direct de la labator sau sa transporte carcasa, iar costurile sunt foarte mari, se plange Marcel Andrei, reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de ovine Marginimea din Sibiu.

Crescatorii din aceasta zona au intocmit o lista cu revendicari pe care au transmis-o federatiei Agrostar. Oierii vor sa se vada inclusiv cu premierul Victor Ponta.In acelasi timp, se fac eforturi si pe langa autoritatile sanitar-veterinare pentru a se accepta o derogare privind punctele temporare de taiere pe perioada Pastelui.

In fiecare an am obtinut derogare. Incercam sa ne vedem cat mai repede cu presedintele ANSVSA sa rezolvam aceasta situatie, afirma Nicolae Cioranu, un crescator de oi din Arad.

11-12 lei/kg in viu

Chiar daca deocamdata cererea pe piata este mica, iar oferta destul de bogata mieii sunt mai mari decat in alti ani -, crescatorii spun ca se asteapta la preturi de 11-12 lei/kg (in viu), respectiv 25 lei/kg carcasa, nivel similar cu cel de anul trecut si care le acopera cheltuielile, dupa cum sustine Marcel Andrei.

La extern, oierii se asteapta la solicitari din partea unor state precum Italia si Grecia, in conditiile in care pe relatia cu Turcia situatia ramane in continuare complicata.



Poti fi interesat si de